Rekord magas fertőzésszám Izraelben

Miközben már több, mint 1,8 millió ember megkapta a koronavírus elleni védőoltást, a zsidó államban még mindig drámaian növekszik a koronavírusos esetek száma, hétfőn majdnem 10 ezer esetet regisztráltak – írja a Times of Israel.

Az egészségügyi minisztérium kedden reggel nyilvánosságra hozott adatai szerint hétfőn 9.589 esetben találtak vírust, a pandémia kezdete óta elért összes esetszám 504.269.

Jelenleg 74.639 aktív eset van, 1027 ember van súlyos állapotban, köztük 247-en lélegeztetőgépen. Izraelben eddig a halálos áldozatok száma 3.704 volt, hétfőn 126.584 tesztet hajtottak végre, melyek 7.6 százaléka pozitív eredményt mutatott.

Időközben, a zsidó államban is terjed a koronavírus brit törzse – egyes becslések szerint napi kétezer körüli esetért a vírus ezen ága felelős Izraelben.

A koronavírus Egyesült Királyságból származó rendkívül fertőző változata miatt az izraeli egészségügyi tisztviselők fontolóra vették, elkülönítést lesz kötelező előírni mindenkinek, aki legalább 10 percet töltött együtt vírushordozóval, egyes kórházak, így például a Sheba Egészségügyi Központ, már 5 perc együtt töltött idő után előírja a kötelező elkülönítést.

A vírus annak dacára terjed rohamosan, hogy Izraelben eddig 1.854.055 ember kapta meg az első koronavírus-vakcina első adagját.

Az egészségügyi tisztviselők hétfőn a 12-es izraeli hírcsatornának elmondták, hogy

a Pfizer gyógyszergyárral nemrégiben kötött megállapodás alapján minden héten több százezer vakcina érkezik a zsidó államba, mely további 1,3 millió izraeli számára lehetővé teszi az első adag és 1, 8 millió számára a második adag megkapását még ebben a hónapban. Az Egészségügyi Minisztérium terve szerint a 40 évesnél fiatalabbakat februárban kezdik oltani, márciusban a fennmaradó, 16. életévét betöltött lakosságnak kapja majd meg a védőoltást.

Ha a Pfizer teljesíti az összes referenciaértéket az oltóanyag-szállításban, akkor az Egészségügyi Minisztérium terve szerint 5,2 millió izraelit oltanak be március 20-ig. Ez a dátum három nappal a választások előtt is van. A korrupciós vádak miatt bíróság elé állított Benjamin Netanjahu miniszterelnök újraválasztási kampányának legfontosabb üzenetévé tette az ország oltását.

Izraelben engedélyezték a Moderna vakcinájának forgalmazását

Az izraeli egészségügyi minisztérium hatmillió adag oltóanyagra adott le megrendelést, és az első szállítmányok január elején érkeznek