Izraelben engedélyezték a Moderna vakcinájának forgalmazását

Engedélyezte a Moderna amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának forgalmazását hétfőn az izraeli egészségügyi minisztérium.

„Az izraeli egészségügyi minisztérium hatmillió adag oltóanyagra adott le megrendelést, és az első szállítmányok január elején érkeznek”

— írta közleményében a vállalat.

A Moderna vakcináját eddig csak az Egyesült Államokban és Kanadában engedélyezték, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntése a napokban várható.

Engedélyezése esetén a Moderna vakcinája lesz az Európai Unióban engedélyezett második Covid-19 elleni védőoltás. Az EMA december 21-én engedélyezte az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett vakcinát, amelyet a múlt hét óta alkalmaznak a tagállamokban.

A Moderna hétfőn jelentette be, hogy legalább 600 millió adag védőoltást állít elő 2021-ben, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett. A cég jelenleg dolgozik a beruházásokon és hiteleken, hogy egymilliárd adagra bővítse a kapacitását.

A Moderna közölte, hogy egy 200 millió adagra vonatkozó szerződés keretében már 18 millió adag vakcinát szállított az Egyesült Államok kormányának. A kanadai kormánnyal 40 millió adag szállításáról kötött szerződést.

A Modernánál érdeklődő izraeli újságírók azt a választ kapták, hogy az első szállítmány az eredetileg kikötött március helyett már januárban megérkezhet, de Juli Edelstein egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy csak két hónap múlva lehet számítani a vakcinára.

Már majdnem egymillió izraelit beoltottak

Csak csütörtökön 153.430 izraeli kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, ezzel 950 ezerre emelkedett a beoltottak száma a zsidó államban.