Nincs különösebb baja a híres zsidó humoristának a BDS mozgalommal

Sarah Silverman humorista január 9-i Instagram bejegyzésében egyértelművé tette álláspontját a BDS mozgalommal kapcsolatban: „nincs vele bajom”, mindaddig, amíg az Izrael kormánya és a megszállás ellen tiltakozik, és nem az izraeliek ellen – írja a Forward.

„Nem antiszemitizmus a kormány kritizálása” – mondta Silverman, hozzátéve „nincs bajom a BDS-szel, amíg egyértelmű, hogy kormányt bojkottálja és nem népet. Ha ez a határ átlépődik, az zsidóként kissé félelmetes”.

A komikus kijelentése jelentősen eltér nővére, Susan Silverman reform rabbinő álláspontjától, aki aktívan involválja magát az izraeli politikában és karakteres véleménye van a BDS mozgalomról.

Szeptemberben válaszolva Alexandra Ocasio-Cortez képviselő döntésére, hogy kivonult a képviselőházban tartott Jichák Rabin meggyilkolt izraeli miniszterelnök emlékünnepségéről, Silverman reform rabbi azt tweetelte, hogy „a BDS nem a megszállásról szól. Nem 1967-ről, hanem 1948-ról van szó. A zsidó állam megszüntetéséről van szó”.

Ezzel szemben Sarah Silverman, az ismert humorista kijelentette:

„Nem vagyok a BDS ellenes. Én azt ellenzem, hogy a zsidók a megszállást támogatják. Nem minden zsidó van a megszállás mellett.”

Silverman, aki Twitter-fiókját a „Palesztina állam” Twitter listán is jegyzi, kijelentette, hogy a bojkott hatékony lehet a megszállás megszüntetésében.

A humorista párhuzamot volt a zsidó állam és a nyolcvanas évekbeli dél-afrikai Apartheid bojkottja között, melyből szerint a BDS mozgalom is meríthet ihletet.

Silverman szerint a BDS mozgalom néhány vezetője többet akar, mint az izraeli telepek és Gáza blokádjának megszüntetése, például a mozgalom társalapítója, Omar Barghouti, aki az egyállami megoldást támogatja.

Silverman fenntartotta azon álláspontját, hogy a megszállásnak csak akkor lehet békés úton véget vetni, ha minden partner – Izrael a Palesztin Hatósághoz és a Hamász – elkötelezett a béke mellett.

Silverman nyilatkozatában párhuzamot vont az izraeli és az amerikai kormány magatartása közt kijelentve, hogy „Nem minden zsidó a megszállás mellett van csakúgy, ahogy nem minden amerikai a támogatja a gyerekek ketrecbe helyezéséért.” Silverman az amerikai határőrség eljárási gyakorlatát hozta példaként, amely, a vádak szerint az illegálisan bevándorló gyerekeket börtönbe zárva tartja, mielőtt visszatoloncolja őket. Silverman szerint „Nemcsak Izrael számára előnyös a megszállás, csakúgy, mint Amerikában, különbséget látok a hazugok és azok közt, akiknek hazudnak.”

Megjelent az idei antiszemitizmus toplista

A veszélyes összeesküvés-elméletek mellett a Telegram alkalmazást is előkelő helyet kapott a Simon Wiesenthal Központ listáján.