Meghalt Sheldon Adelson amerikai milliárdos, Netanjahu és Trump legnagyobb támogatója

A Las Vegas-i kaszinómilliárdos 87 éves korában, hosszú idei tartó betegséget követően halt meg, a hírt felesége, Miriam közölte – írja a Times of Israel.

Az 1933-ban Bostonban született Adelson elképesztő sikereket ért el az üzleti világban, a Republikánus Párt egyik legbefolyásosabb adományozója és az izraeli filantrópia és politika kulcsfigurája volt.

A házaspár 2016-ban 30 millió dollárral támogatta Trump elnökválasztási kampányát, majd 100 millió dollárral járult hozzá a Republikánus párt a 2018-as, félidős választási sikereihez. Adelsonék 2015 óta több mint 250 millió dollárt ajánlottak fel a Republikánus párt jelöltjeinek.

Trump nem volt hálátlan az Adelsonoknak, Miriamnak az orvosi filantrópiáért Presidential Medal of Freedom-ot adományozott, ez az Egyesült Államokban civil személyeknek adható legmagasabb elismerés.

„A zsidó hit szent örökségének védelme érdekében Miriam és Sheldon zsidó iskolákat, holokauszt-emlékszervezeteket támogat és segíteti az amerikai zsidók Szentföldre látogatást” – mondta Trump a Fehér Ház keleti termében tartott fogadáson.

Adelson a közelmúltban azzal került be a hírekbe, hogy Jonathan Pollardot és feleségét, Esztert magánrepülőgépével szállíttatta Izraelbe. Pollard harminc évet ült, amiért kémkedett Izraelnek.

Sheldon Adelson igazi self-made man. A The New York Times szerint Adelson fiatal vállalkozóként piperecikkeket értékesített moteleknek, majd charter utakat szervezett, később megalapította a Comdex számítógépes szakkiállítást és csak ezután kezdett ingatlanok bérbeadásával foglalkozni.

Adelson társaival majd 128 millió dollárért vásárolta meg a Las Vegas Sands Hotel and Casino-t, a létesítmény mellett hatalmas konferenciaközpontot épített, azonban 1996-ban lebontotta az eredeti épületet, hogy a helyére a The Venetian mára jelképpé vált kaszinót építse.

Az Adelsonok jól ismertek konzervatív nézeteikről és Izrael iránti odaadásukról, a pár egy ideig tulajdonosa volt az Izrael Hayom neves napilapnak, amelyet sokan Netanjahu szócsövének tekintenek.

2021-ben a Forbes magazin Adelson vagyonát 35 milliárd dollárra becsülte.

Adelsonnak két házasságából öt gyermeke van – első feleségétől, Sandrától 1988-ban vált el. Ezután vette feleségül az izraeli születésű Dr. Miriam Farbsteint.

Az Adelson Family Foundation révén Sheldon és Miriam több száz millió dollárt adományozott jótékonysági célokra. Az alapítvány elsődleges céljának „Izrael Állam és a zsidó nép megerősítését” jelölte meg.

Alapítványán keresztül a házaspár többszáz milliót adományozott a Birthright mozgalomnak, amely a világ minden tájáról érkező fiatal zsidók számára biztosít Izraelbe történő utazásokat, és egy új orvosi iskolának is adományozott Júdea és Szamária Ariel nevű településén, 1993-ban pedig Tel-Avivban alapítottak egy függőségkezelő klinikát.

A család 2019-ben jelentette be, hogy Adelson non-Hodgkin-limfóma kezelés alatt áll, és az alkalmazott gyógyszerek mellékhatásai miatt nem tud teljes munkaidőben dolgozni. Adelson emellett perifériás neuropatiában, egy idegrendszert befolyásoló betegségben is szenvedett.

Sheldon Adelson holttestét Izraelbe szállítják majd, ahol végső nyughelye is lesz.

Kik a legbőkezűbb zsidó kampánytámogatók az Egyesült Államokban?

Michael Bloomberg és Soros György a demokratákat támogatja, míg Sheldon és Miriam Adelson a republikánus Trump mellett tette le a voksát.