Kik a legbőkezűbb zsidó kampánytámogatók az Egyesült Államokban?

A 25 legtöbbet adományozó közül tizenöt zsidó származású az amerikai elnökválasztást kísérő támogatói kampányban.

A korábbi évekhez képest nincs túl nagy változás az Egyesült Államokban: a republikánusok és a demokraták jelöltjeit nagyjából ugyanazok a nagy adományozók támogatják most is:

Michael Bloomberg, New York korábbi polgármestere és Soros György ezúttal is a demokratákat támogatja, míg a kaszinó- és ingatlanmágnás Sheldon és Miriam Adelson házaspár a republikánus Trump mellett tette le a voksát több tízmillió dollárral.

írja a The Jerusalem Post az Open Secrets weboldal adataira hivatkozva.

A lap összeállításában a száz legnagyobb donor közül szemezgetett. Ebből vonja le a következtetést, miszerint a 25 legtöbbet adományozóból tizenöt zsidó vagy zsidó származású.

A legtöbbet az a Tom Steyer adományozta, aki idén maga is ringbe szállt a demokrata elnökjelöltségért, azonban még tavasszal feladta a versenyt. Igaz, a jelentések szerint annyira nem ment el a kedve a politikától, hiszen a zsidó apától származó kaliforniai milliárdos több tízmillió dollárt költött a demokrata jelöltek — köztük vélhetően a saját — kampányára is.

Érdekességnek tűnik, hogy olyan ismert emberek, mint a világhírű filmrendező, Steven Spielberg, a fitness-guru, Daniel Abraham vagy Stacy Schusterman, Amerika egyik legnagyobb privát olajvállalatának örököséből lett zsidó jótékonysági szervezetek támogatója, mind „szilárdan demokrata/liberálisként” szerepelnek a százas listán.

Az összeállításban kiemelték, hogy — akárcsak a republikánusokat favorizáló Adelson-házaspár — az izraeli-amerikai showbusiness-mogul, Haim Saban az alapján támogatta jelöltjeit, hogy azok miként viszonyulnak Izraelhez.

Saban, aki korábban Hillary Clinton egyik fő patrónusa volt Joe Bidennel szemben, most mégis az élmezőnyben szerepel azok között, akik a demokraták mostani jelöltjét támogatták.

Minden az abortuszról szól – harc a Legfelsőbb Bíróságért

Míg az abortuszvita a pártok szintjén ideológiai és elvi kérdés, addig a bíróság szempontjából az alkotmány megfelelő értelmezéséről szól. Hajdú Tímea írása.