Ismét birkózóbajnokot akart kivégezni az iráni rezsim

Rövid időn belül a második birkózóbajnokot ítélte halálra az iráni vezetés: Nafid Afkari után Mehdi Ali Hosseinire is akasztás vár – írja a The Algemeiner.

Afkarit azzal vádolták, hogy részt vett a korrupcióellenes tüntetésen, Ali Hosseinit pedig azzal, hogy egy tömegverekedés során meggyilkolt valakit. A Deutsche Welle arról számolt be, hogy a 29 éves sportoló családja attól tart, a kivégzést hamarosan végrehajtják. Az áldozat családja nem bocsátott meg Ali Hosseininek.

A Nemzeti Unió az Iráni Demokráciáért (NUFDI) szervezet politikai igazgatója, Cameron Khansaniria szerint amíg a legtöbb sportoló legnagyobb félelme a bajnokságok elmaradása, az iráni sportolók a kivégzéstől tarthatnak. Miután Nafid Afkarit megölték, most Ali Hosseini életét akarják kioltani. Khansaniria élesen bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is, mert nem tett lépéseket a sportoló védelmében.

Nafid Afkari mellett egy újságírót is kivégeztek tavaly év végén: a korábban Párizsba disszidált Rouhollah Zamot egy iraki útja során csalták tőrbe, végül pedig az iráni rezsim döntése alapján felakasztották.

Kivégezték Iránban az rendszerkritikus birkózó világbajnok Navíd Afkarit

A sportoló ügye nemzetközi visszhangot keltett, egyebek közt Donald Trump amerikai elnök is kegyelmet kért a 27 éves férfi számára.