Az USA éppen összeomlik, Izraelnek kellene a helyébe lépnie – véli a neves rabbi

Izrael erős, és arra hivatott, hogy vezető szerepet töltsön be a világ értékrendjének alakításában. Isten ezt az utat jelölte ki Ábrahám számára – írta Shmuel Eliyahu rabbi véleménycikkében.

Az Egyesült Államok válsága nem a Capitolium ostromával kezdődött. A fő forrása a demokraták Trump elnöksége alatt kialakult önbizalomhiánya, ami végül országszerte zavargásokhoz vezetett.

A republikánusok bizalmatlansága csak a válság folytatódása, a múlt heti zavargásokra pedig úgy emlékezhetünk majd vissza, mint Amerika hanyatlásának egyik pillanatára. Szomorú, de ez történik most

írja Eliyahu rabbi az Arutz7-nek írt cikkében.

Nem ez az első alkalom, hogy értékválság miatt omlik össze egy nagyhatalom: korábban Egyiptommal és a Római Birodalommal is hasonló történt. Az Oszmán Birodalom egy évszázaddal ezelőtt omlott össze, a Szovjetunió harminc éve. Nem mehetünk el szó nélkül Anglia és Franciaország szétesése mellett sem, amik egykor a világ vezető nagyhatalmainak számítottak. Európával együtt az összeomlás szélén állnak, és mindez az értékválság miatt történik. Az igazság helyét átvette a politikai korrektség, a család értékeit pedig a hedonizmus. A születési ráta, ami a kritikus szint alá csökkent arra késztette az európai vezetőket, hogy nyissák meg országaikat a muszlim bevándorlók előtt, Európa pedig eközben teljesen elveszíti identitását.

Izraelnek kellene betölteni az Egyesült Államok által hagyott űrt. Az országon belül is van válság, de Európával szemben Izrael képes volt megőrizni a családi értékeket.

Az izraeli nők kétszerannyi gyereket szülnek, mint nyugat-európai társaik, ez tesz erőssé az izraeli gazdaságot. Ráadásul, Izrael világelső a tekintetben is, hogy itt marad egyedül a legkevesebb anyuka a gyerekével – érvel a rabbi.

A cikk szerint az izraeli kormány is erősebb az amerikainál: Izraelben nem történhet forradalom a kormány ellen. Hiába vádolják a kormányt rendszerszintű korrupcióval, itt nincs küszöbön álló zavargás, amibe a hadsereget is be kellene vonni. Értékrend tekintetében is szilárdabb Izrael, mint az Egyesült Államok: míg utóbbi világelső a drogfogyasztásban, Izrael éppen a lista ellenkező végén áll.

Izrael arra hivatott, hogy átvegye a vezető szerepet a világ értékrendjének alakításában. Tudom, hogy ez elbizakodottnak tűnik, de Isten ezt az utat jelölte ki Ábrahámnak. Ezt egyedül az izraeliek nem ismerik fel, pedig itt lenne az ideje, hogy emlékezzünk a sorsunkra, és felkészüljünk annak felelősségteljes beteljesítésére – zárul a publicisztika.

Az ortodox izraelieké a jövő, legalábbis a demográfia terén

Kutatás vizsgálta az ortodox közösség életszínvonalát, oktatottságát, foglalkoztatottságát és életmódját is.