Obama: Trump veszített, Orbán még nem

Barack Obama szerint az a fajta erős ember típusú vezetés, amit Trump képviselt, nem tűnik el a világból a 45. amerikai elnök távozásával.

A volt amerikai elnök Trevor Noah műsorvezetővel beszélgetett a Daily Show különkiadásában. Az interjú apropója Obama nemrégen megjelent könyve, az Egy ígéret földje volt – írja a hvg.hu.

A beszélgetés során Obama először Merkel vezetői tevékenységét méltatta és a demokratikus államok egyik vezetői típusaként jellemezte: „ezek azok a jó emberek, akik jó célokért küzdenek és hatalomba is kerülnek”. A volt elnök szerint létezik ez a vezetői típus, mely demokratikus alapokon irányít, az embereket is bevonva a döntéshozatalba és létezik az erős ember típusa.

Eight Questions For President Obama | The Daily Social Distancing Show

How do you define a leader? Does the current political landscape favor Republicans with radical views? What has the transition to civilian life been like? Tr…

Ez utóbbit fentről-lefelé uralkodó, hierarchikus rendszer fenntartójaként jellemezte, aki az állampolgárait alattvalókként kezelő attitűddel igazgatja az országot, melynek élére megválasztották.

„Ez történik az Egyesült Államokban is és ennek nem lesz vége csak azért, mert Donald Trump elveszítette az elnökválasztást. Látunk erre példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban”

– mondta Barack Obama. Szerinte ez két teljesen eltérő értelmezése annak, mit jelent vezetőnek lenni. Az elnök beszél még arról is, hogy Amerikának nem kell feltétlenül a világ rendőrségének szerepét betölteni, mert értékein és elvein ma már számos másik ország is osztozik, ezért nem kell feltétlenül tartania attól sem, hogy a kialakuló multipoláris világrendben esetleg a saját lábukra állnak más országok is – írja a HVG.

A teljes írást itt lehet elolvasni.

Obama revizionista sikerkönyve

Amerika 44. elnökének könyve tele van történelmi ferdítésekkel Izrael állammal kapcsolatban.