Konzervatív közösségi oldal került a tech óriások célkeresztjébe

Az volt a baj a Parlerrel, hogy nem cenzúrázza a tartalmait.

Egy nappal azután, hogy a Parlert – ami egy 2018-ban indult, amerikai közösségi oldal, jellemzően Donald Trump támogatói, konzervatívok használják – eltávolították a Google Play Store-ból, az Apple hasonló lépésre szánta el magát – írja a Mandiner a yahoo.com cikkére hivatkozva.

Habár az alkalmazás az egyik legjobb ingyenes applikáció volt, szombaton az Apple egy USA Today-nek küldött közleményében jelezte, hogy felfüggesztették a Parlert. Az oldal egyébként 2020-ban tett szert még nagyobb népszerűségre, amikor a Facebook és a Twitter szigorította moderálását és címkézését, míg a Parler végig cenzúrázatlan maradt.

Mindig támogattuk a különböző nézőpontok megjelenését az App Store-on, de nincs hely a platformunkon erőszakkal való fenyegetéseknek, se illegális tevékenységeknek – áll az Apple közleményében, amelyet a Mandiner ismertet.

Közben szombat késő este jött a hír, amelyet BuzzFeed írt meg, hogy az Amazon is felfüggeszti a Parlert a webtárhely szolgáltatásaiból. Levelükben 98 példát hoznak fel Parler-posztokra, amelyek erőszakra való bátorítást, felbujtást tartalmaztak. Az Amazon nem kívánta kommentálni a felfüggesztést.

Megszólalt azonban az Amazon bejelentése után a Parler ügyvezetője, John Matze. Ő arról írt, hogy „az Apple mindaddig tiltja a Parlert, amíg nem mondunk le a szólásszabadságról, átfogó és támadó irányelveket vezetünk be, mint például a Twitter és a Facebook”.

Matze a cég következő terveiről szólva elmondta, azok hamarosan napvilágot látnak, és nagyon sok opciójuk van. Hozzátette: az oldal hamarosan elérhetetlenné válhat pár hétre, hogy „az alapoktól építsék újjá” – zárja írását a Mandiner.

Szög a szólásszabadság koporsójába

Zuckerbergék döntése, hogy elhallgattatják az amerikai elnököt veszélyes lavinát indíthat meg. Megyeri A. Jonatán véleménycikke.