Ötezer rendőrrel készül Izrael a korlátozások betartatására

Felkészült az izraeli rendőrség az újabb szigorítások betartatására: csütörtök estétől két hétre bezárják az iskolákat, és a nem létfontosságú termékeket forgalmazó üzleteket. Benjamin Netanjahu utolsó erőfeszítésnek nevezte a lépést, a rendőrség műveleti egységének vezetője, Yishai Shalem pedig ötezer rendőr mozgósításáról számolt be – írja a Times of Israel.

A jelenlegi szabályokat nem igazán tartják be az izraeliek, ezért a rendőrség újabb eszközökhöz folyamodik. Útakadályokat helyeznek el az autópályákon és a városi utakon, így könnyebben megakadályozhatják, hogy a szabályban foglalt egy kilométernél távolabb menjenek az izraeliek a lakóhelyüktől.

Shalemet arról is kérdezték, hogy mi lesz az ultraortodoxok sorsa, mivel kedden két nagy létszámú esküvőt is tartottak a járványügyi korlátozások ellenére. Shalem szerint egyszerűen későn értek oda a rendőrök, névtelen rendőrségi források viszont azt mondták, hogy a haredi iskoláknál nem fogják kikényszeríteni a bezárást.

Chaim Kaniewski rabbi azt javasolta az ultraortodox hívőknek, figyeljenek a kormány járványügyi ajánlásaira, és tartsák be az egészségügyi szakemberek javaslatait is. A haredi iskolák nyitvatartásáért viszont ő is kiállt.

Benny Ganz védelmi miniszter arra szólított fel, hogy a karanténszállókat újra meg kellene nyitni az ultraortodox hívők és a külföldről hazatérő izraeliek számára, a palesztin munkások előtt pedig le kellene zárni a határt a korlátozások idejére. A miniszter azt is elmondta:

„amíg nem oltanak be minden kockázatos csoportba tartozó izraelit, és tanárt, addig nem rendelnek újabb szállítmányt.”

Az eddigi legtöbb fertőzöttet szeptember 30-án regisztrálták Izraelben, akkor több mint kilencezer esetet azonosítottak egy nap alatt. Az utóbbi napok adatai megközelítik a rekordmértéket, beleértve az aktív fertőzöttek és a súlyos betegek számát is. A kedd esti adatok szerint már másfél millió izraeli kapta meg az oltást, ezzel pedig az ország oltókampánya világelsőnek számít. A 60 év felettiek túlnyomó részét már sikerült átoltani.

Felgyógyult a koronavírusból a 92 éves vezető rabbi

A nem-hászid kötődésű hárédi világ vezetője a betegséget szinte tünetmentesen vészelte át.