Trumpot saját kabinetje távolíthatja el a hivatalból

Több, szerdán késő este megjelent riport szerint Donald Trumpot saját kabinetje foszthatja meg az elnökségtől a Capitoliumnál kirobbant erőszakos megmozdulások miatt. Az amerikai fővárosban Trump hívei okoztak felfordulást szerdán – számol be a Daily Wire. A kabinet egyelőre nem nyújtott be hivatalos szándéknyilatkozatot Mike Pence alelnöknek, de a Képviselőház demokrata vezetésű igazságügyi bizottsága már felszólította Pence-t Trump leváltására.

A New York Times arról számolt be, hogy még a republikánusok is aggódnak amiatt, hogy a következő hetekben felkelések törhetnek ki Amerika-szerte. Trump szerdán amiatt buzdította híveit a tüntetésekre, mert az Elektori Testület aznap hitelesítette Joe Biden győzelmét. A tüntetők ablakokat törtek be, megrohamozták a Capitoliumot, és rátámadtak a rendőrökre is. A rohamrendőröknek el kellett barikádozniuk az épületet, hogy a tüntetők ne juthassanak be. Egy fiatal nő mégis megpróbált behatolni a lezárt területre, őt a rendőrök lelőtték, később pedig belehalt sérüléseibe. A híradások szerint további három áldozata már van a zavargásoknak.

Trump eleinte vonakodott attól, hogy mozgósítsa a Nemzeti Gárdát, végül Pence-nek kellett ezt megtennie. 1100 katonát mozgósítottak, és a virginiai állományból is érkeztek kétszázan a fővárosba.

Több magas rangú politikus már lemondott a szerdai zavargások miatt, többek között Rickie Niceta szociális államtitkár, és Sarah Matthews helyettes sajtófőnök. Több forrás szerint a lemondást más kormánytagok is fontolgatják.

Fegyvertelen volt a Capitolumban lelőtt tüntető

Az Egyesült Államok Capitoliumában halálosan lelőtt személy kiléte szerda este derült ki. Az áldozat egy Ashli Babbit nevű nő, az amerikai légierő Kaliforniában élő veteránja.