Lezárták a Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az épületet

Lezárták a washingtoni Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét szerdán – írja az MTI.

A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni, több televízió szerint a hatóságok könnygázt is bevetettek a több száz, a jelenlegi amerikai elnököt támogató tüntető ellen.

A percek mikor a szenátorokat ki kellett gyorsan menteni, mert betörtek a tüntetők: 

Senate Abruptly Called Into Recess As Protesters Gather Outside Capitol | NBC News NOW

As the Senate debated an objection to the Electoral College vote count, a recess was called as protesters gathered outside the Capitol.” Subscribe to NBC New…

Az Index.hu részletes cikke szerint magyar idő szerint este hat után kezdődött meg az a kongresszusi ülés, amelyhez Trump és követői még nagy reményeket fűztek, mivel Trump követői úgy vélték, Mike Pence alelnök meg tudja fordítani a választási eredményt.

Pence azonban nem váltotta be az elnök reményeit, az alelnök közleményben szögezte le: ehhez nincs meg a jogköre.

Trump hívei erre válaszul áttörték az ülésnek helyet adó Capitolium köré vont kordonokat, és összecsaptak az épületet védő rendőröket – az az Index.

BNO News on Twitter: „BREAKING: 2 buildings at the U.S. Capitol complex evacuated as Trump supporters clash with police https://t.co/MjDddVl3dc / Twitter”

BREAKING: 2 buildings at the U.S. Capitol complex evacuated as Trump supporters clash with police https://t.co/MjDddVl3dc

Az épületkomplexum két épületének kiürítését rendelték el a rendfenntartók, majd lezárták a Capitoliumot, miután a tüntetők az épületbe jutottak.

Az Index szerint Washington polgármestere kijárási tilalmat jelentett be amerikai idő szerint este 6 órától csütörtök reggel 6 óráig.

Trump a Twitteren közzétett videóüzenetben arra kérte a tömeget hogy „térjenek haza békében.” A rövid alig egy perces videóban elmondta, hogy “megérti őket” és elismételte, hogy “csalás történt.”

Címlapkép: Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatói tüntetnek a washingtoni Nemzeti Mallon 2021. január 6-án, amikor a kongresszus összeül, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/John Minchillo