Fokozódik az Iránra nehezedő amerikai katonai nyomás

Donald Trump amerikai elnök visszaküldött egy amerikai repülőgép-hordozót a Perzsa-öbölbe, növelve az Iránra nehezedő katonai nyomást az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni növekvő feszültség közepette – számol be az Algemeiner.

A USS Nimitz repülőgép-hordozó anyahajót a múlt héten Christopher Miller hadügyminiszter irányította vissza a Közel-Keletről, Trump elnök most ezt a döntést vonatta vissza, így az USS Nimitz egyelőre a térségben marad.

„Senki ne kételkedjen az Amerikai Egyesült Államok eltökéltségében”

– mondta Miller nyilatkozatában.

A hajó ismételt megérkezése a régióba az elmúlt hetek során tett katonai mozgások része, amelyek célja Irán figyelmeztetése az amerikai érdekek elleni esetleges támadásokra.

Az Egyesült Államok három bombázó alakulatát is észletét Irán közelében, miközben amerikai és izraeli tengeralattjárók tartanak az öböl felé. Hasonló katonai mozgásra évek óta nem volt példa.

Hétfőn az iráni média arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda egy dél-koreai felségszínekben közlekedő tartályhajót foglalt le azt megelőzően, hogy az ázsiai ország külügyminisztere éppen a héten látogat Teheránba.

„A dél-koreai tartályhajót a Perzsa-öböl szennyezése miatt és a figyelmeztetések figyelembe nem vétele után állítottuk meg” – közölte az Iráni Forradalmi Gárda haditengerészete a félhivatalos Fars hírügynökség szerint.

Irán 7 milliárd dollárjának felszabadítását követelte, mely nemrégiben az amerikai szankciók miatt dél-koreai bankokban került befagyasztásra.

Irániak után nyomoznak az Emirátusokban, akik izraeliek ellen tervezhettek merényletet

Üzleti okokból és nyaralásképp is több ezer izraeli utazott Dubajba az utóbbi időben.