Behatolóként kezelték a leendő izraeli helyettes vezérkari főnököt egy katonai bázison

Az izraeli média szerint megtagadták a belépését és behatolóként kezelték a leendő helyettes vezérkari főnököt, Herci Halevi vezérőrnagyot a Hatzerim légibázison tett látogatása során. Halevi jelenleg a Déli Parancsnokság vezetője – írja az Ujkelet.live.

„Mit kell tennem a belépéshez? Szeretnéd, ha levetkőznék?” – mondta Halevi az egyik katonának a bázis biztonsági csapatából, állította a Kan közszolgálati műsorszolgálatató.

Az Ynet híroldal szerint Halevit egy ezredes és titkára, valamint egy másik tiszt kísérte, és azért mentek a bázisra, hogy egy helikopter elvigye őket egy éjszakai hadgyakorlatra a Golán-fennsíkon.

A parancsnok a bázis főkapujánál bemutatta személyi igazolványát, de a vele lévő két tisztnél nem volt azonosító. A bejáratot biztosító katonák az eljárással ellentétesen nem tisztelegtek, és kétszer átkutatták a járművet.

Miután a katona és a parancsnok között vita alakult ki, Halevit átengedték a kapun, de a biztonsági csapat (Patis Kar – szó szerint hideg kalapács) riasztást adott ki, behatolást feltételezve.

Ezt követően az összes kaput lezárták, és Halevi nem tudott átjutni a bázis második kapuján, annak ellenére, hogy elmagyarázta, hogy egy hadgyakorlatra érkezett. Belépett a kapu melletti biztonsági helyiségbe, ahol egy katona azt mondta neki, hogy „takarodjon”, mire Halevi azt válaszolta: „Eltakarodok, amikor kinyitod a kaput”, és megragadta a kommunikációs eszközt az asztalon, megpróbálva kapcsolatba lépni a bázis parancsnokságával.

Halevi felhívta a bázis parancsnokát és elmagyarázta, hogy ő a Déli Parancsnokság vezetője, de a kapuban levő katona továbbra sem volt hajlandó beengedni, mondván: „Honnan tudjam, hogy tényleg te vagy?”

Végül a parancsnok azt mondta az őrnek, hogy maga nyitja ki a kaput, ha a katona megtagadja. A szóváltást követően a biztonsági tiszt megérkezett és kinyitotta a kaput. Eközben egy másik biztonsági tiszt ért a helyszínre, kivont fegyverrel, és Halevi felé szaladt, aki azt mondta neki, engedje le a fegyvert, különben „összeköti a kezét”.

A közel 40 perces megpróbáltatás után a parancsnokot végül beengedték a bázisra. (…) A bázis parancsnoka elnézést kért az esetért, állította az Ynet.

A Kan megállapította, hogy a katonák pontosan a légierő eljárása szerint jártak el, és aggódtak amiatt, hogy ellenőrzik őket, hogy betartják-e az arra vonatkozó utasításokat, hogy nem engedhetnek be látogatókat azonosítás nélkül, „még akkor sem, ha az a vezérkari főnök”.

A teljes cikk itt olvasható.

Transznemű újoncok az izraeli hadseregben

Már a sorozásnál új nevükön, és választott nemükön szólítják meg a nemváltó újoncokat.