Transznemű újoncok az izraeli hadseregben

Az izraeli hadsereg már a sorozás első lépéseinél változtat az eddigi gyakorlatán, és a transznemű leendő katonákat már az új nevükön és a választott nemükön szólítja meg. A vallásos transzneműeknek speciális szerződést, egészségügyi és parancsnoki konzultációkat kínál – írja a Ynetnews.

Az izraeli hadsereg a transzneműként érkező, vagy a szolgálat alatt nemet váltó katonák számának lassú, de folyamatos növekedésére számít, ezért még többet tesz a rendszerbe integrálásukért.

Már jelenleg is több tucatnyi transznemű katona szolgál a hadseregben az irodai munkától kezdve a harcoló alakulatokig.

A nemi kérdéseket és a transznemű katonákkal szembeni bánásmódot felülvizsgáló katonai vezető szerint az IDF már eddig is számos változtatást vezetett be, és az igények növekedésével folyamatosan tovább pontosítja az eljárási rendet.

Már elmúltak azok az évek, amikor a hadsereg hormontabletták beadásával kezelte a transznemű katonák ügyét. Nir dandártábornok utasítására a leendő transznemű katonákat most már a választott nemükön kezelik, és az új nevükön szólítják, nehogy bármi sérelem érje őket már az első lépéseknél a hadseregben.

Egyes transzneműek sértőnek érzik, ha a korábbi nevükön kapnak levelet, vagy úgy szólítják őket.

„Próbáljuk ezt olyan minimálisra csökkenteni, amennyire csak lehetséges. Ezért adtuk ki ezt az utasítást a toborzó központnak. Arra kértük az orvosokat, akik az új katonákat vizsgálják, hogy legyenek tisztában a transzneműek érzékenységével, és tartsák tiszteletben azt. A legtöbb orvos külön kiképzést kapott, hogy bővítse tudását ezen a területen”

– mondta egy vezető tiszt.

A tiszt szerint a besorozás időszaka a legfontosabb szakasz a transzneműek sikeres integrálásának a hadseregbe. Az IDF-ben jelenleg a legmagasabb rangú transznemű katona kapitányi rangban szolgál.

A toborzás közben döntik el, hogy a leendő katonát hova sorozzák be.

„A jelölt lehet, hogy még férfi, de már eldöntötte, hogy nő lesz. Ilyenkor a minősítési eljárás, amelyen végig kell mennie, már olyan lesz, amely nők számára is megfelelő. A jelölt bejön egy bemutatkozó találkozóra, ahol olyan szakképzett ügyintézővel beszélhet, aki ismerteti vele a jogait és kötelességeit, valamint mindenben segíti”

— tette hozzá.

Leon Bor, az IDF egyik transznemű katonája   fotó: Amit Gershon

Az IDF szemléletváltása óta már külföldi hadseregek tisztviselői is érdeklődtek a transzneműekkel kapcsolatos módszerek felől a NATO-konferenciákon, különösen azután, hogy Trump egy vitatott intézkedésével eltiltotta a transzneműeket a katonai szolgálattól.

Bár az IDF-nél látszólag rózsás a kép, ennek ellenére még mindig érkeznek jelentések homofóbiáról és transzfóbiáról.

„Egy ember szexuális irányultsága nem az a dolog, amit piszkálunk. Egy katona, az katona, függetlenül attól, kivel fekszik le éjszaka”

— mondta egy vezető katonatiszt, aki korábban harcoló alakulatot is irányított.

„Sokat foglalkozunk ezzel a jelenséggel, és küzdünk a homofóbia és a transzfóbia bármilyen megjelenése ellen a hadseregben. Az ilyesmit szexuális zaklatásként és megalázó bánásmódként kezeljük”

– fogalmazott.