„Joe”, a vadakat terelő izraeli drón

Két izraeli cowboy fejlesztett ki egy új drónprogramot, amivel idő- és energiatakarékosan megoldható a jószágok terelgetése.

Noam Azran egy izraeli cowboy: a lelkes farmer nyitott az újdonságokra, és a technológia segítségével spórolt energiát és időt, hogy többet lehessen a családjával. Cége, a BeeFree Agro kifejlesztett egy Joe nevű drónt, ami a világ első „cowboy-szolgáltatása”. A programot kedvenc vadászkutyájáról nevezte el.

Azran és társa, Dvir Cohen Dubajban, egy techkonferencián mutatták be a nyájterelgetésben segítő drónt – írja az Israeli21C.

A dubajiak viszont inkább a tevehajcsár helyettesítőjét látták az eszközben.

„A városban problémát okoz, hogy a tevék az útra tévednek, és balesetet okoznak” – magyarázta Azran. „Rájöttünk, hogy egy kis módosítással a rendszer tevék terelésére is alkalmas.”

A találmányt egy negyedik hellyel és egy tízezer dolláros csekkel jutalmazták a konferencián.

Azran és Cohen már korábban is alkalmaztak drónokat, hogy ellenőrizzék, van-e víz a vályúban, vagy a helyén van-e a kerítés. Az állatok inkább a drón mozgására reagálnak, mintsem a hangjára, de Azranék a biztonság kedvéért még kutyaugatás-hangeffektet is tettek a rendszerbe.

Az első próbaköröket 2014-ben futották, a korábbi 16-18 órás munkaidő pedig hamar 10-12-re csökkent. A többi farmernek is tetszett az ötlet, de mivel ők nem profi IT-szakemberek, ki kellett alakítani egy bárki által kezelhető rendszert, ami lehetővé teszi, hogy a drón önműködő legyen.

Joe-t egy telefonos alkalmazással lehet irányítani. Felemelkedés után először felderíti a legjobb útvonalat a tereléshez, innentől pedig már csak egy érintés a program indítása. Az alkalmazáson keresztül élőképet kaphatunk az állatokról, ha pedig GPS-jellel is ellátjuk őket, akkor a helyzetüket is nyomon követhetjük. Ilyen esetben értesítést kaphatunk a rendellenes mozgásokról is.

Azran és Cohen csak a programot fejlesztették ki, ami bármilyen piacon kapható drónra telepíthető. A drónok akár öt kilométeres távolságba is kísérhetik a csordát, és egyszerre akár ezer állat terelésére is alkalmasak lehetnek. Ráadásul, nem is kell egész nap a levegőben repkedniük.

„A nap nagy részében az állatok elvannak, a drónnak tehát elég rendszeresen ránéznie a kerítésre, hogy az a helyén van-e. Maga a terelés 1-3 óráig tart a nyáj és a terület mértékétől függően” – magyarázta Azran.

Bár a rendszer teljesen nem váltja ki az emberi erőforrást, a drónprogram segítségével már nem kell egyszerre öt cowboynak a helyszínen lennie terelőkutyákkal, elég egy ember is az ellenőrzéshez. Azran szerint ez azért kulcsfontosságú, mert hiány van képzett szakemberekből a mezőgazdaságban.

Izrael után először Texasban fogják kipróbálni a drónprogramot.

Izraelben gyümölcs-szüretelő drónokra cserélnék az idénymunkásokat

Az önvezető robotok könnyedén felszállnak, és apró robotcsápjaikkal szedik le a gyümölcsöket az ágakról.