A kanadai antiszemitizmus miatt aggódik egy leendő zsidó apa

Boldog vagyok, hogy apa lehetek, de félek felnevelni egy zsidó gyereket a mai világban – írja Casey Babb a Globe and Mail kanadai lapban.

Mint Babb írja, nyolc hónapja tudták meg feleségével, hogy neje gyermeket vár. A hír nagyon boldoggá tette őket, „megtudni, hogy apa leszek, életem legboldogabb érzése volt”.

„Azonban ahogyan múlt asz idő, és még a távolságtartó találkozásokból is egyre kevesebb lett a rokonokkal, barátokkal és családokkal, valamire rádöbbentem. Zsidó vagyok, a feleségem is zsidó, és a fiunk is zsidó lesz. Olyan ember vagyok, aki mélyen hisz a zsidó nép túlélésében és növekedésében (…) de ez aggasztott egy olyan módon, amire nem számítottam”

– írja a szerző.

Mint Babb kifejti, „éppen elég nehéz elmagyarázni egy gyereknek a sok tragédiát és borzalmat, amelyek a zsidó nép történelmének részei. Felkészíteni őket a jövőbeli előítéletre, gyűlöletre és lehetséges erőszakra, amivel szembenézhetnek, teljesen más dolog”.

A szerző azzal folytatja, hogy „Kanadában felnőve nem feltétlenül tudtam, mi az antiszemitizmus”. Apja ugyan mesélt neki arról, hogy egyetemista korában ha belépett a tanterembe, fiatalok sziszegő hangot adtak ki, a gáz hangját utánozva, vagy lezsidózták, és ő maga is találkozott egyetemistaként antiszemitizmussal.

Ennek ellenére Babb sosem adta fel zsidó identitását, inkább kimutatta azt. „Ezt megtehettem, mivel nagyrészt biztonságban éreztem magamat. Volt antiszemitizmus és rasszizmus, de nem éreztem magamat fizikailag fenyegetve azért, mert zsidó vagyok”.

„Az idők azonban változnak, és nem vagyok biztos benne, hogy biztonságban érzem magamat. Ha én most így érzem magamat, milyen lesz a fiamnak?”

Mint a szerző részletezi, Kanadában a nyáron zsidóellenes tüntetés volt Mississaugában. Októberben a szerző szülővárosában osztogattak antiszemita szórólapokat. Vancouverben 14-15 éves gyerekek javasolták egymásnak, hogy „zuhanyozzanak gázban”. A szövetségi kormány egyes alkalmazottait azért tartják vizsgálat alatt, mert antiszemita Facebook-bejegyzéseket tettek.

„Mikor elkezdtünk próbálkozni a gyerekvállalással, arra gondoltam, hogy úgy fogom nevelni a zsidó gyermekemet, ahogyan engem neveltek a szüleim. Persze tanítanék neki a zsidó lét kihívásairól, de a bagelek és a Seinfeld (sorozat) nagyobb része lesz az identitásuknak, mint a szenvedés vagy az óvatosság. Sajnos ma már nem tudok ugyanígy gondolkodni”.

A szerző két veszélyként azonosítja az online terjedő szélsőjobboldali előítéleteket, illetve „azokat a baloldalon, akik szerint a zsidók egy fehér, rasszista, illegitim rendszer részei, amelyet el kell tüntetni”. „Attól tartok, hogy egy újabb veszélyes fejezet előtt állunk a zsidó történelemben”.

A szerző végül felteszi a kérdést: „A szüleim megtanították nekem, hogyan éljek. Hogyan fogom én megtanítani a fiamnak, hogyan éljen túl?”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Kifelé a parazita zsidókkal!” – egy kanadai politikus üzenete

A kanadai szélsőjobb egyik vezetője egy mezőről üzenve adta ki a jelszót: mindent meg kell tenni azért, hogy a zsidók eltűnjenek az észak-amerikai országból.