Trump lett 2020-ban Amerika „leginkább nagyra becsült embere”

Trónváltás történt: a Gallup felmérése alapján tizenkét éve először már nem Barack Obamát tisztelik legjobban az amerikaiak. Joe Biden csak a harmadik helyen végzett.

„18 százalékos eredménnyel Donald Trump lett 2020-ban Amerika „leginkább nagyra becsült embere” a Gallup felmérése szerint – írja a Daily Wire.

Barack Obama korábbi elnököt a megkérdezettek 15 százaléka tartja nagyra, a harmadik helyen Joe Biden végzett 6 százalékkal, a negyedik helyen pedig Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok fő járványügyi szakértője, aki mindössze 3 százalékot kapott.

A legjobb tízbe még bekerült Ferenc pápa, Elon Musk, Bernie Sanders, Bill Gates, LeBron James, és a Dalai Láma is.

A Gallup 1946 óta készít hasonló felmérést. Az elmúlt 12 évben egyaránt Barack Obama győzött, 2019-ben Donald Trumppal osztották meg az első helyet.

Trump 2020-as győzelme annak köszönhető, hogy népszerűsége egyeduralkodó a republikánusok között, míg a demokraták megosztják a szavazataikat.

A republikánusok 48 százaléka választotta Trumpot, míg 2 százaléknál többet senki más nem kapott az ő körükben, a legtöbb demokrata szavazat pedig Obama, Biden és Fauci között oszlott el.

Donald Trump már korábban is bekerült a top 10-be: 1988 és 1990 között háromszor, és 2011-ben is sikerült neki. Bill Gates pedig már huszonegyedik alkalommal szerepel a leginkább nagyra becsült emberek listáján.

December 14-én az elektorok hivatalosan is megválasztották Joe Bident az Egyesült Államok következő elnökének, ezért Trumpnak heteken belül el kell hagyni a Fehér Házat. A republikánusok közül sokan a négy év múlva esedékes választáson is Trumpot választanák.

Mi lesz Donald Trumppal a Fehér Ház után?

Trump négy év múlva újra indulhat a választásokon, hacsak nem állítanak alternatívát a republikánusok, vagy őt magát nem állítják meg a demokraták. Hajdú Tímea írása.