Izraelben lecsapnak a szilveszteri partikra

Kétezer rendőr felügyeli a zárlatot szilveszterkor Izraelben, hogy megakadályozzák a titkos házibulikat – közölte a 12-es kereskedelmi tv csütörtökön.

A rendfenntartók drónok és helikopterek bevetését is tervezik az Izraelben leginkább oroszul „Novüj godnak” nevezett ünnepen szokásos házibulik és kerti ünnepségek felszámolására, a magasba szökő járványadatok miatt bevezetett harmadik országos karantén ötödik napján.

Zárt helyen legfeljebb tízen, nyitott térben pedig húszan lehetnek együtt a gyülekezési korlátozások miatt, és senki nem látogathat el másokhoz, mindenkinek a lakásában kell tartózkodnia, amit elvileg csak munkavégzés vagy létszükségleti cikkek megvásárlására hagyhat el.

Az utóbbi napokban folyamatosan növekszik az új fertőzöttek száma, szerdán 102 ezer 709 tesztből 6618 új koronavírus-hordozót azonosítottak az egészségügyi minisztérium adatközlése szerint, ami 5,6 százalékos, Izraelben igen magasnak tekintett arány.

A járvány leküzdésének reményét az oltások jelentik. Szerdán 150 ezer 600 embernek adták be a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisát, velük már közel 800 ezerre nőt a 11 napja tartó oltási kampányban a beoltottak száma a mintegy 9 milliós országban.

A veszélyeztetett, 60 év feletti korosztály harminc százalékát már ellátták a vakcina első adagjával, de a minisztérium felhívta a figyelmet, hogy az arab közösségekben kirívóan alacsony a beoltottak száma, és ezért felvilágosító kampányt kezdenek körükben.

A szakemberek közölték, hogy eddig csak minden ezredik oltottnál jelentkezett enyhe mellékhatás. A statisztikai adatok szerint jelenleg Izrael a világ leginkább beoltott országa, a lakosság 7,44 százaléka kapott már a koronavírus elleni oltóanyagból, utána következik Bahrein 3,37 százalékkal, majd az Egyesült Királyság 1,18 százalékkal.

Az oltási kampány eddigi sikerét a munkát felügyelő egészségbiztosító pénztárak pontos adatkezelésével, az általuk működtetett rendelőintézetek szervezettségével és hatékonyságával, valamint az oltásba vetett bizalommal magyarázzák a helyi szakértők.

Az oltóanyagkészletek körülbelül 10 nap múlva elfogynak az eddigi ütem folytatásával a 13-as kereskedelmi TV értesülése szerint.

Hacsak nem születik megállapodás a februárban esedékes Pfizer oltóanyag-szállítmány előreütemezéséről, hiány jelentkezhet a vakcinában, és az egészségügyi minisztérium arra kényszerülhet, hogy januárban két hétre félig befagyassza az oltásokat, vagyis csak a második dózis beadásával foglalkozzon.

Március óta 419 ezer 943-an fertőződtek meg koronavírussal Izraelben. Jelenleg 42 ezer 487 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3318-an haltak meg. Jelenleg 1076 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 661-en súlyos állapotban vannak, 170 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Mentősnek adta ki magát a tinderes csaló, előbb kapott oltást

Shimon Hayut, aki korábban európai nőket szédített a Tinderen, ezúttal az orvosokat verte át: egészségügyi dolgozónak adta ki magát, ezért már hétfőn beoltották Izraelben.