Dezső András a HVG-ben: a németek fejére nőtt az arab alvilág

December 26-án hajnali négy órakor lövöldözésre riadtak fel a berlini Kreuzberg negyed egyik utcájának lakói – kezdi cikkét Dezső.

Nem sokkal később a környéket fegyveres rendőrök lepték el, a házak fölött pedig rendőrségi helikopter körözött. Reggelre kiderült, hogy a rendőrök három sebesültet találtak, egy negyediket pedig az egyik csatornából húzták ki, miután menekülés közben a vízbe ugrott.

A berlini lövöldözés híre hallatán sokan egyből valamilyen terrortámadásra gyanakodtak, már csak azért is, mert mindez a német szociáldemokrata párt, az SPD főhadiszállása mellett történt, de a hatóságok viszonylag hamar tisztázták: nem politikai motiváció áll az erőszak hátterében, hanem az alvilág.

Azokat, akik tudják, hogy milyen változások mentek végbe az elmúlt években a németországi alvilágban, egyáltalán nem lepte meg a rendőrség következtetése. Ahogy az sem, hogy a lövöldözés éppen Kreuzbergben történt. Ez Berlin egyik olyan városrésze, amelyet a 2015-ös menekültválság idején a magyar kormány – a migrációellenes politikájának alátámasztására – a németországi no-go zónák közé sorolt.

Kétségtelen, hogy Kreuzberg és egy másik negyed (Neukölln) az elmúlt évek alatt alvilági klánok befolyása (vagy inkább uralma) alá került, ami részben összefügg az öt évvel ezelőtti menekülthullámmal

– írja Dezső.

A teljes HVG-cikk itt olvasható.

Mint emlékezetes, a liberális média korábban gúnyolta az állítást, miszerint Neukölln no-go zóna lenne, a 444.hu-n Horváth Bence 2016-ban ezzel a címmel írt cikket a negyedről: „Berlini hipszternegyedtől félti a magyarokat a kormány”.

Héberül beszélt Berlinben, megverték az izraeli turistát

Antiszemita motivációt sejt a rendőrség a támadás mögött, mely hétfőn hajnalban történt egy szórakozóhely előtt Németország fővárosában.