Megacunami tarolta le az izraeli partvidéket

Egy óriási szökőár söpört végig a Földközi-tenger keleti partvidékén, a mai Izrael területén nagyjából tízezer évvel ezelőtt – állapították meg izraeli és amerikai kutatók.

A Haifai Egyetem (UH) és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i campusának szakemberei szerint az újkőkorszakban bekövetkezett megacunami elmosta a termőföldeket, elsodorta a bárányokat és szarvasmarhákat, elpusztítva a térség mezőgazdaságát.

Assaf Yasur-Landau, az UH kutatója szerint noha akkoriban a közösségek kis méretűek és elszórtak voltak, a természeti katasztrófa sok halálos áldozatot követelt.

„Egy ilyen erejű szökőár egész közösségeket elpusztíthatott”

— mondta a szakember, hozzátéve, hogy azok a falvak, amelyek magasabban fekvő területeken voltak, sértetlenül megúszták a természeti csapást.

Middle East Neolithic Tsunami

Middle East Neolithic TsunamiGilad Shtienberg, Assaf Yasur-Landau, Richard D. Norris, Michael Lazar, Tammy M. Rittenour, Anthony Tamberino, Omri Gadol, Katri…

A PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmány szerint az óriáshullám magassága elérte a 40 métert és a tengervíz nagyjából 3,5 kilométerre behatolt a szárazföldre. Akkoriban a tengervízszint legkevesebb 16 méterrel volt alacsonyabb a jelenleginél, vagyis a hullámnak nagyon nagy erejűnek és masszívnak kellett lennie, hogy elérje a szárazföldet.

A szakemberek tengeri homokot és kagylóhéjakat találtak a parttól nagyjából 3 kilométerre a szárazföldön.

A parthoz közeli tengerfenéken pedig bizonyítékokat találtak arra a nagy erejű földcsuszamlásra, amely feltehetőleg a cunamit okozta.

Yasur-Landau szerint nehéz megmondani, hogy bekövetkezik-e valaha hasonló szökőár a térségben és ha igen, akkor mikor, mivel ezek a természeti jelenségek rendkívül ritkák a Földközi-tenger területén.

Brutális erejű földrengés és minicunami az Égei-tengeren

Legalább hetven embert sikerült kimenteni a romok alól. A mentési munkálatok nagy erőkkel tartanak.