Brutális erejű földrengés és minicunami az Égei-tengeren

Legalább 12 ember meghalt, több épület összeomlott Törökországban, amikor a Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés rázta meg az Égei-tenger medencéjét. Kisebb szökőár söpört végig a törökországi Izmiren és a görögországi Számoszon. 

A földmozgást Athéntől Isztambulig lehetett érezni.

Izmir török tengerparti város lakói a földrengés után az utcára menekültek. A városban a földrengés következtében 12-en meghaltak és 419-en megsérültek.

A régió kormányzója, Yavuz Selim Kösger elmondta, hogy legalább hetven embert sikerült kimenteni a romok alól. A mentési munkálatok folytatódnak. A helyi lakosok puszta kézzel kutatják át a romokat.

Az NTV török televízió értesülése szerint halálos áldozatok egyike egy nő, aki megfulladt a földrengés kiváltotta cunamiban. Több halász is eltűnt, a víz az utcákon hömpölyög.

Összedőlt lakóépületek romjai a nyugat-törökországi Izmirben a földrengés után. Fotó: MTI/EPA/DHA/Demiroren Hírügynökség

Az AFAD szerint a földmozgás 6,6-os erősségű volt, míg az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés amplitúdója elérte a 7-es fokozatot.

A földrengés 12 óra 50 perc körül történt, az Égei-tenger török partvidékén és az északnyugati Márvány-tengeri régióban is lehetett érezni.

Az AFAD szerint a földrengés epincentruma 17 kilométernyire volt Izmir tartomány partjaitól, a fészke pedig 16 kilométer mélyen, Az USGS szerint pedig az epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig 10 kilométer mélyen.

Isztambul kormányzója — ahol szintén érezni lehetett a földmozgást –, Ali Yerlikaya elmondta, hogy nem érkeztek károkról jelentések.

A mintegy 45 ezer lakosú Számosz lakóit felszólították, hogy hagyják el a parthoz közeli területeket — közölte Eftimiosz Lekkasz, a görög földrengésügyi hivatal vezetője a Skai görög televízióval. Lekkasz szerint nagyon erős volt a földrengés. Sajtóhírek szerint Kréta szigetén is érzékelték a földmozgást.

Az ERT televízió felvételei szerint Számosz kikötőjében több ház fala leomlott és utcákat öntött el az ár.

Számosz repülőtere kora esti zárva tart, hogy ellenőrizzék az esetleges károkat.

Görögország, de mindenekelőtt Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, ahol gyakoriak a földrengések, elsősorban a tengeren.

A legutóbbi halált okozó — 6,7-es erősségű — földrengés Görögországban a Számoszhoz közeli Kósz szigetén történt 2017 júliusában, akkor két ember halt meg.

Törökországban 1999-ben pusztított 7,4-es erősségű földrengés az ország északnyugati részében, több mint 17 ezer ember meghalt, közülük ezren Isztambulban.

Idén januárban egy 6,7-es erősségű földmozgás mintegy negyven emberéletet követelt a kelet-törökországi Elazigban, 2011-ben pedig a Richter-skála szerinti 7,1-es földrengés a keleti Van tartományban több mint 600 ember halálát okozta.

Az óceánba ereszthetik a fukusimai radioaktív vizet

Több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővíz gyűlt össze az atomerőmű területén a 2011-es földrengés és cunami óta.