Karády Katalin emléktáblát avattak New Yorkban

Emléktáblát avattak Karády Katalin tiszteletére kedden New Yorkban, a színésznő egykori lakóházának udvarán, amely mostantól a Katalin Karády Memorial Courtyard nevet viseli.

Az emléktáblát, amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg, Magyarország New York-i Főkonzulátusa nevében Pásztor István főkonzul és B. Nagy Péter magyar diaszpóráért felelős diplomata avatta fel.

Az alkotást Baráth Fábián szobrászművész készítette Karády Katalin (1910-1990) születésének száztizedik, halálának harmincadik évfordulója alkalmából.

Karády Katalin, a két világháború közötti magyar kulturális élet meghatározó alakja New York egykori magyar negyedében, a 2. sugárút és a 80. utca kereszteződésében található házban élt 1990-ben bekövetkezett haláláig – áll a főkonzulátus közleményében.

Úgy fogalmaznak: a művésznő – miután emigrációba kényszerült – az amerikai magyarság egyik emblematikus figurájává vált és a diaszpórában élő magyarok elkötelezett támogatója volt.

Karádyt 1944-ben, a német bevonulás után kémkedés — teljesen megalapozatlan — vádjával letartóztatta a Gestapo, három hónapig tartották fogva, megkínozták, kis híján agyonverték.

Ezt követően, a nyilas rémuralom idején, a Duna-parton

egy egész zsidó gyerekcsapatot mentett meg a kivégzéstől, miután az őket a rakpartra hurcoló nyilasokat ékszerekkel és arannyal vesztegette meg.

A gyerekeket ezután a lakására vitte, és a háború végéig gondozta őket, ezért 2004-ben posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozták neki.

110 éve született Karády Katalin, aki nem csak színészlegenda, de a Világ Igazainak egyike is

A nyilas rémuralom idején zsidókat bújtatott és mentett, ezért 2004-ben posztumusz megkapta a Világ Igaza kitüntetést.