110 éve született Karády Katalin, aki nem csak színészlegenda, de a Világ Igazainak egyike is

A Neokohn főszerkesztője

 

A ma 110 éve született Karády Katalin életéről és munkásságára emlékezik a Színház Online „Nem színésznő volt, hanem egy mítosz” címmel.

Az 1910-ben született és 1939-ben debütált, néhány év alatt óriási népszerűségre szert tett Karády Katalint 1944-ben, a német megszállást követően letartóztatták.

A Gestapo letartóztatta és megkínozta, a városban elterjedt az alaptalan pletyka, hogy kémkedéssel vádolják (talán azért, mert az akkor bemutatott Machita című filmben kémnőt játszott). Valószínűleg Ujszászy Istvánnal, a hírszerzés főnökével és a kormányzó fiával, ifj. Horthy Miklóssal fenntartott kapcsolata miatt tartották fogva, befolyásos barátai csak három hónap után tudták kiszabadítani, Ujszászyt nem látta többé.

A színésznőt nagyon megviselte, hogy a Gestapo által letartóztatott, majd a szovjeteknek átadott Ujszászynak 1948-ban nyoma veszett, amikor 1948-ban hazahozták és átadták az ÁVH-nak. Karády az új világban már nem találta helyét, a kommunista kultúrpolitika „a múlt rendszer” sztárjának bélyegezte és ellehetetlenítette. Nagyobb fellépésre már nem nyílt lehetősége, lassan a közönség is leszokott róla.

Karády a nyilas rémuralom idején zsidókat bújtatott és mentett, ezért 2004-ben posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozták neki.

A teljes írás itt olvasható el.