Tel Aviv polgármestere baloldali pártot alapít

Ron Huldai megerősítette, hogy beszáll az országos politikába. Kedd éjszaka elindította kampányát, hogy elérje azokat, akik “úgy érzik, nem lelnek otthonra a jelenlegi politikai rendszerben” – írja a Times of Israel.

Ron Huldai, aki hosszú ideje Tel Aviv polgármestere, hétfőn erősítette meg, hogy elindul a választásokon, új pártjával azokat az Izraelieket akarja elérni, akik “úgy érzik, nem lelnek otthonra a jelenlegi politikai rendszerben.”

“Holnap este Tel Aviv-Jaffa polgármestere Ron Huldai hivatalosan is be fogja jelenteni új pártja megalapítását és belépését az országos politikába” – írta Huldai szóvivője nyilatkozatban.

“Több százezer izraeli érzi úgy, hogy nem lel otthonra a jelenlegi politikai rendszerben. Mi fel fogjuk emelni büszkeségüket és visszaadjuk számukra a reményt”

– idézi a nyilatkozat Huldait.

Miután a kormánynak nem sikerült elfogadnia a költségvetést, a Knesszet feloszlott, így biztossá vált, hogy március 23-án választások lesznek a zsidó államban.

“Miután több közéleti kulcsfigura is csatlakozott, ideje bemutatni egy tiszta alternatívát”

– tette hozzá Huldai, ám nem fejtette ki bővebben politikai elképzeléseit.

A 78 éves Huldai 22 éve polgármester. Kapcsolatban áll korábbi a hadseregi vezetővel, Gadi Eisenkottal, akiről úgy tudni, szintén politikai színre kíván lépni. Egy októberi hír szerint megegyeztek, hogy együtt indulnak, de még nem döntötték el, hogy ki fog első és második helyen állni a listán. Eisenkotot azóta számos lehetséges párttal hozták összefüggésbe .

Egy vasárnapi, az izraeli 12-es hírcsatorna által végzett közvéleménykutatás szerint a vélhetően balközép párt, aminek tagja lesz Huldai, a munkáspárti vezető Amir Peretz, a Kék-Fehér párti képviselő Avi Nissenkorn, és korábbi Jes Átidosos képviselő Ofer Shelah akár hét helyet is szerezhet a Knesszetben. Elsősorban a Jes Átidot és a Kék-Fehér pártot gyengítenék.

Habár Huldai elkötelezett munkáspárti volt, az egykori politikai óriás, amely Izrael alapításáért is felelős, teljesen összeomlott Peretz vezetése alatt, miután az csatlakozott Meretzhez az előző választásokon, majd utána szétvált a balos párttól és csatlakozott a Benjamin Netanjahu által vezetett Likudhoz.

Huldai 2018-ban kezdte ötödik polgármesteri ciklusát, miután legyőzte az utolsó pillanatban népszerűséget szerző Asaf Zamirt, aki helyetteséből lett riválisa, majd később a centrista Kék-Fehérekhez csatlakozott, vezette a turisztikai tárcát, mielőtt októberben lemondott, a héten pedig a pártot is elhagyta.

Huldai 1944-ben született Kibbutz Huldában, Izrael közepén, a családja is innen kapta a nevét. Hosszú karriert futott be a hadseregben, később a neves Herzliya Gymnasium igazgatója is volt hat évig. 1998-ban lett Tel-Aviv polgármestere.

A Munkáspártban nőtt fel, több baloldali számára a párt régi presztízsét és erejét testesíti meg, akinek még lehet esélye megnyerni egy választást – legalábbis Tel Avivban, a szekuláris baloldali fellegvárban.

Májusban azt jelentette be, hogy el készül hagyni a városi politikát, hogy elinduljon a nemzeti választásokon. “Megijeszt, ami az izraeliekkel történik, és nem hagyhatom ezt” – mondta ekkor.

Ezt a szándékát fejezte ki ismét októberben azt állítva, hogy akár másodhegedűs is lenne egy új baloldali vezető mellett, ha ezzel lehetne leváltani Netanjahut.

“Ha másodikként hozzájárulok ahhoz, hogy leváltsuk ezt a kormányt, akkor számíthatnak rám” – mondta a 12-es hírcsatornának adott interjújában Huldai.

Baloldali miniszter parlamenti helye miatt nő a feszültség a Likud pártban

A Likud párt vezetői nem nézik jó szemmel, hogy Benjamin Netanjahu garantált parlamenti helyet ígért Orly Levinek.