Baloldali miniszter parlamenti helye miatt nő a feszültség a Likud pártban

A Likud párt vezetői nem nézik jó szemmel, hogy Benjamin Netanjahu garantált parlamenti helyet ígért Orly Levynek, a Geser párt miniszterének, aki korábban a Meretz és a Munkapártokkal közös listán indult – írja a Arutz7 izraeli hírportál.

A kormányzó Likud párt képviselőit különösen az aggasztja, hogy a párthoz nem tartozó tagokat a közelgő választásokra a Likud listára tennék, fontos parlamenti helyeket elvéve ezzel a lojális Likud tagok elől a jövő márciusban megtartott választásokon.

A kedd reggeli jelentés szerint Netanjahu hétfőn tárgyalásokat folytatott Jiszáel Katz pénzügyminiszterrel és Haim Katzzal, a Likud központi bizottsági elnökével, amelyek során hárman megállapodtak abban, hogy a párt nem tart előválasztásokat a márciusi országgyűlési választások előtt. Erről elsőként a szerdán a párt alkotmányos bizottsága dönthet majd, amelynek élén Haim Katz áll.

Értesülések szerint a Likud vezetése a három volt likudos, a Gideon Száár alakította Új Remény párthoz csatlakozott képviselők miatt felszabadult helyeket is nem-Likud párti politikusokkal kívánja feltölteni.

Szááron kívül négy másik Likud képviselő jelentette be az Új Reményhez való csatlakozást, köztük Zeév Elkin, Michal Shir, Sharren Haskel és Yifat Shasha-Biton.

A megüresedett helyekre esélyes képviselők közt szerepel a közösségi szerepvállalásért és az előmenetelért felelős miniszter, Orly Levy. Levy, a Geser frakció egyetlen tagja 2016-ban szakított az Avigdor Liberman által vezetett Jiszáel Béténu párttal kötött szövetséggel, miután Liberman csatlakozott Netanjahu kormányához. A 2020-as választásokon a Geser már a Meretz és a Munkapártokkal szerepelt közös listán és az általuk elnyert hétből egy helyet kapott.

A Likud több tisztviselője felháborodását fejezte ki amiatt, hogy Levynek garantált helye lesz a pártlistán, az egyik párttag úgy fogalmazott: „Egy perccel ezelőtt még Meretznél volt, ugyan mi köze van hozzánk?”

A megüresedett eséllyel pályázik Izrael volt amerikai nagykövete, Ron Dermer, Modiin város polgármestere, Haim Bibas és Gal Hirsch tábornok, terrorelhárítási szakértő is, aki a 2019-es első választásokon a Magen párt élén kívánt a Kneszetbe jutni, de mindössze 3.439 szavazatot kapott. Hirsch később belépett a Likud pártba, de csak a lista 100. helyét kapta.

Netanjahu politikai öröksége

Ha egy dolog van, amit az elmúlt két évben megtanultunk, akkor az az, hogy Netanjahu politikai zsenialitása akkor tud igazán kibontakozni, ha sarokba szorítják.