Közösen imádkozik zsidó gyermekeivel a brit Munkáspárt új vezetője

Keir Starmer, az angol Munkáspárt új vezetője élesen kritizálta azt, ahogy elődje, Jeremy Corbyn a párt sorain belüli antiszemita gyűlölethullámot kezelte vezetése négy éve alatt — írja a The Jerusalem Post.

A Limmud brit zsidó oktatási fesztiválon készült interjúban Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője hosszan beszélt politikai témákról, például az antiszemitizmus kiűzéséről pártjából Jeremy Corbyn vitatott regnálása után.

Starmer olyan témákról is beszélt, amiről korábban nem, így például, hogy hogyan nevelik arra gyerekeiket zsidó feleségével, hogy megélhessék hitüket.

Starmer, aki idén váltotta le Corbyn-t a párt élén, azt mondta hétfőn, hogy

“engem az anglikán hit szerint neveltek, lazábban, míg a feleségem felmenői Lengyelországból menekült zsidók”.

Az 58 éves Starmer, és ügyvéd felesége, Victoria Alexander két gyermek szülei, akiknek

“fontos, hogy megismerjék nagyszüleik hitét.”

– mondta.

“Ennek a tradíciónak az ápolása, hogy péntek esténként összegyűlünk a nagyszülőkkel és együtt imádkozunk. Mostanában persze csak Zoomon.”

A család a londoni St. John’s Wood környékén található, reform irányzathoz tartozó Liberális Zsinagógát szokta látogatni. Starmer már korábban beszélt arról, hogy londoni otthonukat péntekenként meglátogatja felesége édesapja, akinek felesége idén halt meg.

“Ez az év borzalmas volt a feleségem és a családja számára”

– mondta Starmer.

Az interjúban Starmer megismételte kritikáját azzal kapcsolatban, ahogy a szélsőbaloldali Jeremy Corbyn a párt sorain belüli antiszemita gyűlölethullámot kezelte. Mint ismeretes, Corbyn a Hamászt és a Hezbollahot is barátainak hívta, és támogatta Izrael ellenes BDS mozgalmat.

Starmer megpróbált új lapot nyitni és bocsánatot kért elődje politikájáért. Szerinte Corbyn nem hogy harcolt volna a párton belüli antiszemitizmus ellen, de sokszor erősítette is azt. Sőt, rövid ideig fel is függesztette Corbyn tagságát, amiután az relativizálni igyekezett a Munkáspárton belüli antiszemitizmust.

“Nem tudom elmondani, mennyire csalódott voltam aznap reggel Jeremy reakciója miatt” mondta Starmer.

“Alapjaiban ment ellene a munkának, amivel megpróbáltam biztosítani, hogy komolyan vegyük a jelentést és a helyes utat választjuk.”

“Hiszem azonban, hogy be tudjuk hozni a lemaradást ezen a téren” – tette hozzá.

Amikor arról kérdezték, mi a véleménye arról, hogy Izrael annektálná a Júdea és Szamária egyes részeit, elmondta, hogy ellene van a tervnek, azonban nem támogatja a ciszjordánai termékek bojkottják, ahogy azt többen is javasolták az Egyesült Királyságban.

Douglas Murray: „A baloldal úgy gondolja, hogy ők képtelenek a rasszizmusra”

A brit író és publicista a Neokohnnak adott interjúban beszélt az új progresszív doktrínák ellentmondásairól, a történelem ismeretének fontosságáról, és a modern társadalmak „Isten-méretű űrjéről.”