Csökkent a Kineret-tó vízszintje

A Észak-Izraelben fekvő Kineret-tó, más néven a Galileai-tenger vízszintje kedden fél centiméterrel esett vissza, jelenleg 209,91 méterrel van a tengerszint alatt – számol be a The Jerusalem Post.

Az izraeli vízügyi szolgálat májusban jelentette be, hogy az ország 30 év óta először tapasztalt olyan időszakot, melyben két egymást követő évben is nőtt az átlagos esőzés, idén tavalyhoz képest 24%-kal több csapadék esett Izraelben.

A 2018-2019-es évek esős évszakait az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék is jellemezte. A Kineret vízszintje tavaly 3,47 méterrel emelkedett. Legutóbb 1986-1988 között regisztráltak ilyen magas csapadékmennyiséget egymást követő két évben.

A vízügyi hatóság úgy döntött, hogy megnyit egy csatornát ötmilliárd liter víz elosztására a Kineretből a Jordán déli részébe áprilisban, azzal a céllal, hogy kerülve a Degania-gátat elkerülhető legyenek a gát megnyitásával járó negatív környezeti hatások és pénzügyi költségek.

A tó vízszintje még néhány centiméterrel a vörös vonal felső küszöbe alatt van, amennyiben a vízszint tovább emelkedik, elkerülhetetlen lesz a gát megnyitása.

A Dagania-gátat utoljára 2013-ban nyitották meg.

15 évvel ezelőttig a tó Izrael egyik elsődleges ivóvízforrása volt, azonban 2005-ben Áskelonban megnyitották az ország első nagyszabású sótalanító létesítményét, mely a tengervizet változtatja ivó és öntözésre alkalmas vízzé.

Egyes bölcsészek számára hitkérdés a klímaváltozás Amerikában

Egy fizikus szerint nőni fog az elitellenesség, ha még a művelt elit is hitkérdésnek tekinti az egzakt tudomány megállapításait.