Trump mégis aláírta a kormányzat finanszírozásáról szóló törvényt

Donald Trump leköszönő amerikai elnök néhány nap halogatás után mégis aláírta vasárnap a kormányzati intézmények 2021-es finanszírozásáról szóló, jelentős gazdaságélénkítő intézkedéseket tartalmazó törvényt, elhárítva ezzel a kormányzat év végi részleges leállásának veszélyét – jelentették hírügynökségek.

A törvény aláírását megerősítette Judd Deere elnöki helyettes szóvivő is a Twitter-en.

A szövetségi kormányzat finanszírozása hétfőig volt biztosított, és így amennyiben a hivatalából január 20-án távozó elnök nem írta volna alá a szóban forgó törvényt, a kormányzati intézmények dolgozóinak milliói kényszerülhettek volna keddtől fizetés nélküli szabadságra.

A republikánus és demokrata párti kongresszusi képviselők hónapokon át tartó nehéz tárgyalások után jutottak megállapodásra a mintegy 2300 milliárd dolláros csomagtervezetről, amelyben 892 milliárd dollárt különítettek el a koronavírus-járvány miatti gazdaságélénkítő intézkedésekre. Ezzel a büdzsével finanszírozzák az amerikai kormányzat működését a jövő év szeptember 30-án véget érő pénzügyi évben.

A kormány részt vett az 5500 oldalas tervezet megalkotásában, és a törvényt már nagy többséggel elfogadta a törvényhozás mindkét háza, Trump mégis halogatta a büdzsé törvénybe iktatását. A múlt kedden még azzal fenyegetőzött, hogy nem írja alá. A Twitter-en közzétett videójában azt követelte, hogy a koronavírus-járvány okozta terhek enyhítésére – a gazdaságélénkítés jegyében – minden egyes állampolgárnak 2000 dollárt juttassanak a törvényben szereplő 600 dollár helyett, amivel sajtójelentések szerint közeli munkatársai közül is sokakat meglepett.

Az elnöknek más követelései is voltak, és nem tudni, hogy végül miért állt el tőlük, és írta alá mégis a törvényt.

Egyes értesülések szerint a tanácsadói győzték meg erről a leköszönő elnököt, aki a karácsonyi ünnepeket a floridai üdülőjében töltötte.

Trump megvétózta az amerikai védelmi költségvetést

A fegyveres erők költségvetését a hatvanas évek óta minden évben elfogadták, a hivatalban lévő elnök egyszer sem akadályozta meg a hatálybalépését.