Terrorizmus címén börtönbüntetésre ítéltek Szaúd-Arábiában egy ismert nőjogi aktivistát

Terrorizmus vádjával öt év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélt hétfőn egy szaúd-arábiai bíróság egy nőjogi aktivistát, akinek fogva tartása miatt Rijád korábban nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került – írja az MTI.

A kormányközeli, Szabq című hírportál értesülése szerint Ludzsejn al-Hadhlúlt egyebek közt abban találták bűnösnek, hogy külföldi érdekeket szolgál, és az internet segítségével igyekszik megzavarni a közrendet.

Hadhlúlt két éve, 2018 májusában vették őrizetbe, és a Szabq arról tájékoztat, hogy ezért a bíróság a büntetéséből két évet és tíz hónapot elengedett.

Hadhlúlnak 30 napja van fellebbezni.

A legismertebb szaúdi nőjogi aktivistának számító Hadhlúlt több társával együtt vették két éve őrizetbe.

Legtöbbjük annak érdekében kampányolt, hogy a nőknek joguk legyen autót vezetni Szaúd-Arábiában, amit egy hónappal később biztosítottak is.

Hadhlúl bírálta azt a rendszert is, amely szerint az országban a nőknek számos dolgot csak a férfi gondviselő engedélyezhet.

Családja azzal vádolja a hatóságokat, hogy az egyébként október vége óta éhségsztrájkoló nőt

a börtönben megkínozták és szexuálisan is bántalmazták.

Az ügyben bírósághoz is fordultak, ám a múlt héten bizonyítékok hiányára hivatkozva elutasították a beadványukat.

Októberben az Európai Parlament Hadhlúl elengedését sürgette a szaúdi hatóságoknál, novemberben pedig a felhíváshoz csatlakozott az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottsága (CSW) is.

Iszlamista elnyomásról írt könyvet egy emigráns iráni zsidó nő

Bármennyire is igyekeztek férjével asszimilálódni az új rendszerhez, mikor hatéves kislányuknak el kellett takarnia a haját az iskolában, úgy döntöttek, távoznak.