Tel Aviv-i kutatás: a koronavírusok 99,9%-át 30 másodperc alatt megöli az UV LED

Az ultraviola-sugárzás általános módszer a baktériumok és vírusok megölésére. Most a Tel Aviv-i Egyetem kutatói bebizonyították, hogy az új koronavírus, a SARS-CoV-2 megölhető hatásosan, gyorsan és olcsón az ultraviola sugárzás segítségével, amiket fénykibocsátó diódák (UV-LED) bizonyos frekvenciákon bocsátanak ki – írja a Jerusalem Post.

„Felfedeztük, hogy elég könnyű megölni a koronavírust ultraviolás LED lámpákkal”

– mondta Hadas Mamane, a Környezetvédelmi Műszaki Program feje a Tel Aviv-i Egyetemen. Ő Yoram Gerchmannal és Michal Mandelboimal együtt jegyzi a kutatást.

Hozzátette, hogy az UV LED-lámpáknak kevesebb, mint fél percre van szükségük ahhoz, hogy a vírusok 99,9 százalékát megöljék. A tanulmányról szóló cikk a Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology-ban jelent meg a hónap elején.

A LED-ek különböző hullámhosszú fényt bocsáthatnak ki, A-t, B-t és C-t – magyarázta Mamane.

Az UV-A hullámhossza 315-től 400 nanométerig terjed. UV-B, azaz a középhullámhossz 280-315-ig terjed, míg az UV-C 200-tól 280-ig. A nap az UV-A-t bocsátja ki, és gyengébb, mint a másik kettő. Ez segít a D vitamin képzésben, és napégést, valamint bőrrákot is okozhat. A B és a C nem éri el az embert, mert ezeket az ózonréteg nyeli el.

Ezen ultraviola-fények fertőtlenítő hatását vizsgálták a Tel Aviv-i kutatók.

“Tudjuk például, hogy az egészségügyi dolgozóknak nincs elég idejük minden kórházi felület, például a számítógép-billentyűzetek kézi fertőtlenítésére” –  mondta.

„A LED-alapú fertőtlenítő rendszerek viszont, ha a szellőzőrendszerbe telepítjük őket, sterilizálhatják a levegőt, amit azok beszívnak és kiengednek.”

Hozzátette: “A North Western University kutatójával együtt egy átlátszó bevonatot is fejlesztünk, amivel úgy lehet fertőtleníteni, hogy látható LED-fényt bocsátunk rájuk. Ez nem veszélyes, és mindenhol használják, a hagyományos LED-ek számára is új felhasználási lehetőséget jelent.”

“Az ő kutatása során sikerült megölni a vírust olcsóbb és szélesebb körben elérhető LED-lámpákkal – 285 nm vs. 265 nm égők −, amik kevés energiát fogyasztanak és nincs bennük higany, mint az átlagos UV-lámpákban.”

Elmondta, ahogy a tudomány fejlődik, az ipar képes lesz elvégezni a szükséges módosításokat és LED-eket telepíteni automata rendszerekbe, mint légkondi, porszívó, vagy vízcsatorna. Így nagy tereken és felületeken tudnak fertőtleníteni.

“A kutatásunknak kereskedelmi és társadalmi következményei is lesznek” – mondta Mamane.

Hozzátette, hogy a csapata már a koronavírus előtt is dolgozott UV LED-ekkel. De amikor megjött a járvány, megpróbálták az addigi eredményeiket az ellen felhasználni.

Hozzátette, hogy az UV-lámpáknak az is előnyük, hogy egy pillanat alatt lehet őket fel és lekapcsolni.

Mamane úgy hiszi, hogy ez a technológia a jövő, hozzátéve, hogy reméli, 2025-re már elég költséghatékony lesz ahhoz, hogy széles körben használható legyen.

“Természetesen, mint mindig, amikor ultraviola-sugárzásról van szó, hangsúlyozni kell, hogy veszélyes ezt a módszert otthon alkalmazni. Tudni kell, hogyan építi meg az ember ezeket a rendszereket, és hogyan dolgozik velük úgy, hogy ő maga ne legyen kitéve a fénynek.”

Vírusirtó folyosót tesztelnek Izraelben

Egy új fejlesztésű, egészségmegőrző folyosóval szállnak szembe a zsidó állam tudósai a koronavírussal.