Vírusirtó folyosót tesztelnek Izraelben

Egy új fejlesztésű, egészségmegőrző folyosóval szállnak szembe a zsidó állam tudósai a koronavírussal.

Már tesztelik azt az új találmányt, amely a fejlesztők szerint képes lehet arra, hogy kiszűrje a veszélyes fertőzéseket — például a koronavírust is. Mindehhez pusztán át kell sétálni egy mobil folyosón ahol fertőtlenítő spray-jel permetezik le az embert — írja az Israel21c.org.

A tudományos szakportál szerint

a fertőtlenítő folyosóban elég csak átsétálni bárkinek vagy bármilyen tárgyat átvinni az egyik végéből a másikba, és pár lépés alatt megtörténhet a fertőtlenítés. 

Fotó: Yoni Reif

A fejlesztéssel egy építkezési gépeket előállító cég állt elő. A projekt tudományos szakmaiságát a Bar-Ilan Egyetem két kémikusától, Eran Avrahamtól és Izaak Cohetől vették. A kutatók csapvízhez kötődő kifejezetten környezetbarát megoldást ígér — véli a lap.

Az új fertőtlenítő-folyosót a héten kezdték el tesztelni Tel-Avivban, a Bloomfield stadion előtt. A tervek szerint ha a találmány jól vizsgázik, később kórházak, repülőterek és egyéb nyilvános intézmény előtt lehet majd őket használatba venni.

Érdekesség, hogy ugyancsak Tel-Avivban a napokban több futball szurkoló miatt kapott büntetést egy izraeli sportklub. A csapat játékosai ugyanis aktívan vettek részt abban, hogy a rajongókkal együtt ünnepeltek az egyik győztes meccs után — ezzel megszegve a vírus miatti szigorú korlátozásokat.

Futball a vírus árnyékában: Izraelben büntetés, itthon miniszteri jutalom

Pénzbüntetést kapott egy izraeli klub amiért saját szurkolóival ünnepeltek játékosai, közben Magyarországon ezrek ünnepelték a Puskás Arénában a Honvéd kupagyőzelmét.