Futball a vírus árnyékában: Izraelben büntetés, itthon miniszteri jutalom

Pénzbüntetést kapott egy izraeli klub amiért saját szurkolóival ünnepeltek játékosai, közben Magyarországon ezrek ünnepelték a Puskás Arénában a Honvéd kupagyőzelmét, amelyen a csapat szurkolóját, a külügyminisztert is megjutalmazták.

Közel kétmillió forintnak megfelelő összeget kell fizetnie büntetésként a Maccabi Tel Aviv csapatának azért, mert nem tartotta be az izraeli futball liga figyelmeztetését. A 20 ezer sékeles (mintegy 1.8 millió forintos) összeget koronavírusos betegeket kezelő kórházaknak juttatják majd el – írja a The Times of Israel.

Több hetes szünet után Izraelben a múlt vasárnap indult újra a labdarúgó bajnokság. A szerdai napon a két ősi rivális – Maccabi Tel Aviv és a Hapoel Haifa – csapott össze. A Maccabi diadala után az örömittas drukkerek és a játékosok közösen feledkeztek meg a bajnokságot lebonyolító liga szigorú előírásáról.

Mivel a mérkőzés zárt kapuk között, nézők nélkül zajlott, a csapat valamiért úgy gondolta, hogy a győztes meccs végén az őket buzdító drukkereikkel együtt fognak ünnepelni.

A játékosok a stadion oldalában lévő ablakokon és balkonokon keresztül szóltak szurkolóikhoz, és ezzel adtak alapot arra, hogy a drukkerek egymás nyakában ugrálva, örömittasan megfeledkezzenek a korlátozásról. Ezt büntette meg a liga.

A szerda esti szeánsz alatt egyébként a résztvevő tel-avivi drukkerek többek között olyan rigmusokkal hergelték egymást, mint az ellenfelet becsmérlő: „Maccabi Haifa Hezbollah” vagy „Minden Hapoeles anyja…”. Kétségtelen, hogy ez sem tetszhetett a szövetségnek. Ráadásul egy nappal korábban egy másik izraeli klubbot hasonló cselekedetét már megrovásban részesítettek – emlékeztetett a lap.

Nem csak Izraelben, hanem Budapesten is zajlott szerda este a koronavírus elleni óvintézkedéseket igencsak megkérdőjelezhető környezetben egy fontos sportesemény. A magyar kupa idei döntőjében a Mezőkövesd csapata a Budapest Honvéddal mérte össze erejét.

A fővárosi klub közismerten nagy elkötelezettje Szijjártó Péter külügyminiszter, akit az MLSZ előzetesen arra kért fel, hogy ő adja át a győztesnek járó serleget. Mint azt a helyszínen és a televízióban is lehetett látni, Csányi Sándor – a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke – miután az összes Honvéd-játékos megkapta az aranyérmét, egy medált odaakasztott a politikus nyakába is.

A Honvédnak az a Pisont István az edzője, aki a napokban készített interjúnkban arra is válaszolt, hogy mit gondol arról, hogy „városi pletykák szerint” futballrajongó politikusoknak is köszönhető, hogy Európában elsőként idehaza nyitották meg a stadionokat a nézők előtt.

A Honvéd győzelme után az edzőt és a játékosokat a drukkerek ezrei ölelgették és csókolgatták a stadionban. A kispesti csapatnak ez volt a 8. Magyar Kupa győzelme.

Pisont István: „Izrael nem csak egy bibliai ország, de egy álom is”

„Pályafutásom egyik legnagyobb eredményének azt tartom, hogy sikerült megbocsátanom mindazoknak, akik engem megaláztak.” Interjúnk.