Kezdődik a harmadik országos zárlat Izraelben

6000 rendőr biztosítja a kijárási tilalmat, akik főleg a szilveszteri bulik feloszlatására és a gyülekezések visszaszorítására készülnek.

A járvány kezdete óta harmadik alkalommal áll le az élet Izraelben vasárnap, a rendőrség pedig hatezer ember bevetésével készül a szabályok betartatására. A kijárási tilalom délután 5 órától lép életbe, és első körben két hétig tart. Egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a lezárást akár egy hónapra is kiterjeszthetik, ugyanakkor elmondták: ez a lezárás lehet az utolsó, köszönhetően a felgyorsított oltókampánynak.

Izraelben a napi esetszám decemberben meredeken emelkedni kezdett, pénteken már megközelítette a négyezret. Az újonnan, Nagy-Britanniában azonosított vírustörzs is ellenőrizetlenül terjedhet az országban – írja a The Times of Israel.

Az országban múlt vasárnap kezdődött meg az oltókampány, az elmúlt héten 280 ezren kapták meg az oltás első adagját. A következő héten még magasabb fokozatba kapcsol az oltókampány: a kórházakban is megkezdődik az oltás, és az izraeli hadsereg több száz orvosa is besegít. Dr. Sharon Alroy-Preis, az egészségügyi minisztérium megbízott közegészségügyi igazgatója elmondta, nemsokára 0-24 óráig nyitva tartó menetrendre állnak át az oltóközpontok.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a következő héten szeretné elérni a napi 150 ezres számot, hogy január végére már több mint kétmillió izraeli kaphassa meg az oltás mindkét részletét. Ez a teljes izraeli lakosság közel negyede. Az Our World In Data adatai szerint Izrael jelenleg a második helyen áll a lakosságarányos átoltottság tekintetében, egyedül Bahrein előzi meg.

A lezárás alatt a hadsereg az autópályákat is több száz ponton ellenőrizni fogja. Izraeli médiaértesülések szerint a rendőri jelenlét napközben szórványos lesz, éjjel viszont ellepik az autópályákat. „Tudjuk, hogy a nép belefáradt ebbe, és anyagilag is a padlón van. A rendőrség ezért három fő területre fog összpontosítani: a gyülekezések feloszlatására, a szilveszteri bulikra, és a karantén betartatására” – mondta egy rendőrségi forrás a 13-as csatornának szombaton.

A szabályok szerint az izraeliek délután 5 órától nem mehetnek át más háztartásba, és nem mehetnek 1 kilométernél távolabb az otthonuktól, kivéve, ha az oltás miatt közlekednek. A létfontosságú termékeket árusító üzleteken kívül leállítják a kereskedelmet, és a szórakoztatóipart is. A tömegközlekedést legfeljebb 50 százalékos kihasználtsággal működtetik. Aki szabályt sért, annak 500 sékelt (46 ezer forintot) kell fizetnie.

Az óvodákban és az iskolák első négy osztályában, illetve a 11-12. osztályosoknál továbbra sem lesz távoktatás, az 5-10. osztályosok sorsáról pedig vasárnap dönt az izraeli operatív törzs. Chezy Levy, az egészségügyi minisztérium főigazgatója szerint nem jó ötlet nyitva tartani az iskolát az 1-4., illetve a 11-12. osztályosoknak sem. Yuli Edelstein egészségügyi miniszter elmondta: következő héten a tanárok kaphatják meg az oltást, ezzel is segítve a biztonságos oktatást.

Szombaton már több mint 35 ezer aktív koronavírus-fertőzött volt Izraelben.

Egészségügyi szakértők és orvosok egy csoportja ugyanakkor megkérdőjelezi a lezárás szükségességét és hatékonyságát

írja a The Jerusalem Post. Yifat Shasha-Biton parlamenti képviselő is úgy látja: a lezárás egy politikai döntés, és elmondta, nem érti, miért kell újra lezárni az egész országot.

Netanjahut oltották be elsőként Izraelben

Az ország vezetői példájukkal arra akarják buzdítani az izraeli polgárokat, hogy ők is oltassák be magukat.