Újabb izraeli légicsapás Szíriában

A SANA szír állami hírügynökség szerint a támadás Maszjaf közelében történt és a rakétákat Libanon területéről lőtték ki. Az Associated Press hírügynökség szerint az izraeli repülőgépek a támadások előtt nagyon alacsonyan repültek Libanon egyes részein, így Bejrút felett is – számol be a Times of Israel.

A szír védelmi minisztérium közleményt adott ki, miszerint Izrael „ismét agressziós támadást hajtott végre” a libanoni Tripoli városának északi részéről a Maszjaf térség felé.

A minisztérium hivatalos közlése szerint a szíriai légvédelem „szembeszállt az ellenséges rakétákkal és legtöbbjüket hatástalanította”,

szíriai katonai elemzők azonban az ilyen hivatalos közléseket legtöbbször hamis propagandának és üres hencegésnek titulálják

A szíriai állami tévé olyan felvételeket mutatott be, amelyeken az izraeli támadásra reagáló légvédelem beavatkozását látni, de arról nem volt szó, hogy mi volt a célpont illetve, hogy vannak-e áldozatok.

Az izraeli védelmi erők nem kommentálták a híreket, az amúgy a szíriai eseményekkel kapcsolatban megszokott.

Maszjaf egy jelentős katonai terület Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje számára, amely katonai akadémiát és tudományos kutatóközpontot is magában foglal. A térségben iráni jelenlétet is észleltek, az izraeli légierő részéről nem ez volna az első hasonló támadás.

Az utolsó megerősített izraeli légicsapás Szíriában egy hónappal ezelőtt történt az ország déli részén, Izrael szíriai határának közelében, a Golán-fennsíkon Iránnal és annak megbízottjaival szemben.

Az izraeli hadsereg több száz támadást indított Szíriában a 2011-es polgárháború kezdete óta főként iráni azon törekvése ellen, amelyek célja az országban az állandó katonai jelenlét létrehozása, valamint fejlett fegyverek eljuttatása a régió terrorista csoportjai, elsősorban a Hezbollah számára.

Az EU még egy évig támogatja a törökországi menekülteket

„Az EU teljes mértékben elkötelezett abban, hogy menekültcsaládok ezreit támogassa” – mondta a válságkezelésért felelős uniós biztos.