Az EU még egy évig támogatja a törökországi menekülteket

Az Európai Bizottság egészen 2022 elejéig meghosszabbította két törökországi menekültsegélyezési programját.

Ezek a projektek több mint 1,8 millió menekült mindennapi megélhetését, továbbá 700 ezer gyermek oktatáshoz való hozzáférését kívánják elősegíteni – olvasható a brüsszeli testület szerdai közleményében.

Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos szerint a törökországi menekültek helyzetét a koronavírus-járvány tovább súlyosbította.

„Az EU teljes mértékben elkötelezett abban, hogy menekültcsaládok ezreit támogassa. Örülök, hogy kiemelt programjaink segítenek nekik abban, hogy normális mindennapi életet élhessenek”

— jelentette ki.

Az egyik program révén az EU havi támogatást biztosít a menekülteknek alapvető szükségleteik kielégítésére készpénzben, a másik pedig azokat a családokat támogatja pénzügyileg, amelyek gyermekei rendszeresen járnak iskolába.

A két projektet az EU törökországi menekültügyi elkülönített alapjának keretében hozta létre az Európai Bizottság 2016-ban, azonban meghosszabbításukat már a januárban kezdődő hétéves uniós költségvetési keretből fogja finanszírozni a testület.

Az uniós adatok szerint Törökországban közel 4 millió menekült tartózkodik, főként szíriai gyermekek és nők. Közel 98 százalékuk a menekülttáborokon kívül él.

Százmillió eurót buktak idén az embercsempészek

„Rossz idők járnak az embercsempészek üzleteire” – újságolta a görög bevándorlásügyi miniszter.