Százmillió eurót buktak idén az embercsempészek

Jelentős veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni az idén azok az embercsempész bandák, amelyek az utóbbi években migránsok százezreit szállították Törökországból Görögországba és ezzel az Európai Unió területére – jelentette ki Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter szerdán Athénban.

„Rossz idők járnak az embercsempészek üzleteire”

— hangsúlyozta Mitarákisz. Becslései szerint az utóbbi hónapokban több mint százmillió eurót (36 milliárd forintot) vesztettek a bűnözők amiatt, hogy a görög biztonsági erők fokozottan ellenőrzik a tengeri határokat, s így csak kevés migránst tudtak Görögországba juttatni.

Jogvédők ugyanakkor azzal vádolják a görög hatóságokat, hogy időnként illegális módon visszafordítják Törökországba a menedékkérőket.

A bevándorlási miniszter szerint készek kivizsgálni ezeket az értesüléseket, viszont leszögezte, hogy nem engednek a szigorú határvédelemből.

„Európának határai vannak, és Görögország kötelessége ezeket megvédeni”

— hangsúlyozta. Kijelentette, hogy nemcsak a menedékkérőknek, de a helyi lakosoknak is vannak jogaik, amelyeket Athén a nemzetközi jog tiszteletben tartásával védelmezni fog. Mitarákisz kifejtette, hogy ezzel a görög égei-tengeri szigetek lakóira utalt, akik nem képesek elviselni többé a több ezer migránssal túlzsúfolt ottani menekülttáborok jelentette tehertételt.

Segélyszervezetek és migránscsempészek cinkosságának gyanújával nyomoz a görög rendőrség

A gyanúsítottak kódolt üzenetekkel igazították útba az embercsempészeket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) statisztikája szerint az év eleje óta 9342 migráns érkezett a török partokról a görög szigetekre, miközben tavaly egész évben 59 726.

Nótisz Mitarákisz a kormány kétéves bevándorlási stratégiáját ismertető sajtókonferencián bejelentette, hogy Görögország új menekülttáborokat épít, egyben pedig korlátozza a migránsok tartózkodási idejét a szigeteken. Mint mondta, az új befogadóközpontok 2021 tavaszára készülnek el Kósz, Lérosz, Leszbosz, Híosz és Számosz szigeteken. Hozzátette: egyetlen menedékkérő sem marad fél évnél hosszabb ideig ezekben a létesítményekben.

A miniszter szerint a hatóságok megreformálják a menedékkérelmek benyújtásának rendjét, így a kérvények távolról és az interneten keresztül is előterjeszthetőek lesznek a folyamat felgyorsítása érdekében. Mitarákisz szerint az átalakításokkal gyorsabban feldolgozhatják a csaknem 87 ezer elfekvő menedékkérelmet is.

A tavaly nyáron hatalomra került, konzervatív Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök megfogadta, hogy baloldali elődjeinél szigorúbb bevándorlási politikát fog folytatni. Ennek keretében a többi között korlátozta az elutasított menedékkérelmek esetében a fellebbezési eljárást, amely korábban hónapokig, sőt évekig is elhúzódhatott.

Duplájára nőtt a Magyarországon elfogott embercsempészek száma

Míg tavaly egész évben 157-et fogtak el, idén eddig több mint 320-at.