Egy az egyben felépítik Izraelt a Minecraftban — videó

Teljes egészében, aprólékos munkával modellezik le Izrael államot a Minecraft Build The Earth (BTE) projekt építői — újságolja a The Jerusalem Post.

A projekt része annak a kezdeményezésnek, amelyben végül az egész bolygót fel akarják építeni a Minecraft videójáték egyméteres kockáiból.

Ehhez a játék különleges adottságait használják ki. Amennyiben ‘kreatív módban’ játsszák, a felhasználók lehetőséget kapnak arra, hogy korlátok nélkül építsenek saját kreációkat egy véletlenszerűen generált világban.

Ez hatalmas feladat, és a világ több országában számos csapat dolgozik azon, hogy a saját hazájukból vigyenek fel adatokat a projektbe. Az Izraelre és Ciszjordániára fókuszáló csapat,

a BTE Izrael a legnagyobb és a legaktívabb közösség 50 építővel és több mint 400 taggal.

A kezdeményezés eredetileg sokkal kisebb méretben indult. Miután Bernard „Boaz” Moerdler vette át a menedzseri pozíciót, rohamos növekedésnek indult, leelőzve a BTE emírségekbeli csapatát, és a régió többi országát — köztük Egyiptomot, Libanont és Iránt — lefedő közel-keleti társaságot is.

Az összes csoport valóságos földrajzi adatokból dolgozik, ami az izraeli csapat számára különösen nagy kihívás. Ennek az az oka, hogy

biztonsági okokból a térség pontos adatait nehéz elérni, és ez pontatlanságokhoz vezethet a kész projektben.

Ez régebben különösen érdekes eredményekhez vezetett: például összekevertek épületeket domborzati elemekkel, például a Tel Aviv-i Azrieli Tornyok helyére is egy jókora hegy került.

Éppen ezért léptek partneri kapcsolatba a Simplex Mapping nevű céggel, ami gyakran dolgozik együtt helyi önkormányzatokkal. Ők magánrepülőgépekkel térképezik fel a tájakat, és 3D-s térképeket készítenek róluk.

“Korábban is használtuk a térképészeti eszközeiket, mert ezek pontosabbak, ezért úgy döntöttem, küldök nekik egy emailt. Nagyon érdekelte őket a projekt”

— mondta Moerdler a Magazine-nak. Ezzel a térképészeti eszközzel könnyebben megmérnek olyan épületeket és egyéb tereptárgyakat, amiknek a méretei nyilvánosan nem elérhetők.

“Egy blokk egy méternek felel meg. Az Azrieli torony például 187 méter magas, így 187 blokk magas lesz a játékban”

— magyarázta.

“A Simplexszel bármilyen épületet meg tudunk mérni. Ez nagyobb kihívás, mint amilyennek látszik.”

A játékban ugyanis nem egy gömb-alapú világon dolgoznak, hanem a Dymaxion projekció nevű, „földlaposító” módszerrel készült alaptérképen. Ez megőrzi a szárazföldek és az óceánok eredeti dimenzióit, szemben az olyan leképezésekkel, amelyek torzítanak.

Legutóbb Tel Aviv-i Rabin tér megalkotása mutatta meg, mennyire viszi magasabb szintre munkájukat a Simplexszel való együttműködés. Ez még a Tel Aviv-i helyi önkormányzat érdeklődését is felkeltette, melynek nemzetközi részlege, a Tel Aviv Global azt tervezi, hogy a jövőben együttműködik a csapattal. Ennek keretében megbízhatják őket, hogy a város másik híres pontját építsék fel virtuálisan. Hogy konkrétan melyiket, arról online közönségszavazás dönthet.

A tel avivi Rabin-tér a Minecraftban

Egy építő a teljes Izraeli Gyémántpiacon dolgozik, ami Ramat Ganban található. További építés alatt álló híres helyszínek még a Ramat Gan Stadion, az El-Bahar Mecsek Akkóban, a jaffói Szent Antal Templom, a Bahai Nemzetközi Tanközpont Haifán, a jeruzsálemi Óváros, és a Tel Aviv-i Rabbi Kook Torony.

Meglepő módon az eddigi legrészletesebben elkészült országrész Gedera, aminek 15%-át készítették el nagyon pontosan. Ebbe beletartoznak teljes körzetek, hidak, konkrét iskolák, és még az égen repülő F-15-ös repülőgépek is.

“Három építőnk él ott, akik képeket készítenek, hogy minél pontosabb adataik legyenek. Nagyon sokat dolgoznak ezen, ami nagyon izgalmas”

— mondta Moerdler.

Több projekt is folyamatban van, például Jeruzsálem, Chezárea és Maszada megépítése is. Moerdler maga a Ben-Gurion Repülőtéren és Jeruzsálem bejáratán dolgozik. Itt különösen fontos a részletesség, mert csatornákat és közlekedési rendszereket is modellezni kell.

“Még nem álltunk neki a csatornáknak, és nem beszéltünk a BTE folyókkal foglalkozó csapatával a Jordánról, de hamarosan ez a munka is elkezdődhet. A közlekedéssel foglalkozó csapattal, amely vonatokat, tankokat és repülőket készít, viszont már egyeztettünk. Jelenleg a vasútvonalon dolgoznak. Most vasútállomásokat építünk, és a jövőben a köztük lévő összeköttetéseket is megcsináljuk, habár ahhoz pontosan le kell mérnünk az alagutakat, főleg Jeruzsálem körül.”

— fejtegette a projekt menedzsere.

Sok információ azonban biztonsági okok miatt nem érhető el.

“Meg kellett építenünk a Matcal tornyot Kirja-ban, ami egy katonai központ, mert ez látható az Azrieli tornyokból. Az objektum többi épülete viszont nem kerül bele, mivel az a szabály, hogy csak azt építjük meg, amit látunk. Csak olyan beltereket csinálunk, melyek nyilvánosan látogathatók. Nem építünk meg katonailag titkosított helyeket, mint például légi bázisokat. Ha biztonsági okokból törölnünk kellene már megépített dolgokat, természetesen azt is megtennénk, de eddig nem merültek fel ilyen igények.”

Gázáról sincs elég információjuk ahhoz, hogy jelenleg megépítsék.

Rebuilding the world in Minecraft; one cube at a time – Bernard Moerdler

Rebuilding the world in Minecraft; one cube at a time.Bernard Moerdler | owner, BTE Israel and the West Bank Get the latest news from Israel – SUBSCRIBE: htt…

De nem ez az egyetlen probléma a csapat számára. Jelenleg a legnagyobb kihívás a haifai Bahai Kertek megalkotása. Itt a hegybe épített lépcsőket nehéz megformálni. Moerdler hozzátette, hogy ez a jelenlegi legészakibb terület, amin jelenleg dolgoznak.

A Holt-tenger egy másik problémás vidék, mivel a só megjelenítése különösen nehéz, valamint a vízen való lebegés megvalósítása is probléma lehet a Minecraft rendszerében.

A csapat jelenleg a hamarosan kezdődő projektekre fókuszál.

“A legnagyobb eseményünk eddig a Knesszet és a környezetének felépítése volt, ami egy hétbe telt úgy, hogy mindannyian dolgoztunk rajta. Eilatban is tervezünk egy eseményt, de a következő nagy dobásunk egy karácsonyi/hanukai esemény az Óváros környékén. Addigra már Betlehemen is dolgozni fogunk, de az Óváros mindenki számára nagyon fontos”

— emelte ki Moerdler.

Betlehem és a jeruzsálemi Óváros felépítésében az egyesítő szándéknak különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak, ezért

ezen a projekten izraeliek és palesztinok közösen dolgoznak.

A régió többi csapatával is kommunikálnak, mivel a Minecraft Build The Earth (BTE) projekt a határokon is átnyúlik.

“Többükkel közeli kapcsolatban vagyunk, és jó látni, hogy az aktuálpolitikai dolgok nem akadályozzák az együttműködést. Amikor a bejrúti kikötőben volt robbanás, a szerverünkön többen is aggódtak a libanoni projekten dolgozók állapotáért”

— mondta Moerdler.

“Az a lényeg, hogy ha kész lesz a világtérkép, az emberek utazhatnak és felfedezhetik a világot, olyan helyeket is felkereshetnek, ahova a való életben nehéz eljutni .”

Ez különösen sok embert érinthet, hiszen a Minecraft a világ legsikeresebb videójátéka, több mint százmilliós aktív játékos bázissal.

A projekt kiemelt nagy jelentőséget kap a koronavírus-járvány alatti karanténok és lezárások idején.

“A Covid miatt az emberek nem tudnak Izraelbe látogatni. De a szerveren legalább megnézhetik a legszebb helyeinket.”

— mutatott rá Moerdler.

“Izrael több világvallás kiemelten fontos helye, így szükséges, hogy az emberek eljussanak ide. Habár a Minecraft-ban ez nem ugyanaz az élmény, mint a valóságban, de azért elég részletes.”

Mindez még mélyebb értelmet ad a BTE Izrael mottójának:

“Blokkonként lebontani a minket megosztó falakat.”