Újra választások jönnek Izraelben

Megbukott a Knesszetben az a tervezet, ami elhalasztotta volna a költségvetés tárgyalását így kedd éjszaka várhatóan feloszlik a parlament és új választásokat írnak ki.

Hétfő éjszaka a Knesszet 49-47 arányban leszavazta, hogy időt kapjanak a kormánypártok a költségvetés megtárgyalására. Így kedd éjfélkor lejár a határidő és márciusban újabb választásokra kerülhet sor Izraelben – számolt be a The Times of Israel.

A választást várhatóan március 23-ára fogják kitűzni.

A halasztást a Kék és Fehér párt három képviselője ítélte bukásra, de ellene szavazott a likudos Michal Shir is, aki várhatóan csatlakozik Gideon Sza’ár új jobboldali pártjához.

Benjamin Netanjahu a hosszú vita végén Beni Ganzot hibáztatta a koalíció szétesésért. Beszédében elmondta, hogy a képviselőknek a járványra kellene koncentrálnia és nem pedig egy újabb választásra.

Jair Lapid az ellenzék vezetője élesen támadta a miniszterelnököt és azzal vádolta, hogy nem érdekli a járvány csak az, hogy miniszterelnök maradhasson.

Ha megszavazták volna a tervezetet, akkor december 31-ére tolódott volna a költségvetési határidő.

A Likud és a Kék és Fehér párt egymást hibáztatta a tárgyalások zátonyra futásáért. Beni Ganz öt feltételhez kötötte a megegyezést, amelyekbe beletartozott, hogy biztosítva legyen a rotáció, és Avi Nissenkorn maradjon az igazságügyi miniszer.

A hírek szerint az elmúlt napokban Ganz egyre többet engedményt tett Netanjahunak, amiket azonban saját pártja tagjai sem támogattak ezért végül visszavonta őket.

A szavazást nehezítette, hogy három Kék és Fehér párti képviselő valamint egy Likud képviselő is karanténban van.

A felmérések szerint a márciusi választásokon 33 képviselői mandátumot begyűjtő Kék és Fehér párt mindössze 5 helyet nyerne egy újabb választáson. A Likud 28-on áll a pártból kilépett Gideon Sza’ár Új Remény nevű pártja pedig 19-20 képviselőt vihetne.

Furcsa koalíciót formálna az ellenzék Netanjahu ellen

Lieberman nyílt levélben szólította meg a három politikust arra bíztatva őket, hogy fogjanak össze a Benjamin Netanjahu és hárédi pártok által irányított koalíció ellen.