Az EU külügyminiszterei az iráni atomalku felélesztésén dolgoznak

Európa már arra készül, hogy a Biden-adminisztráció meg fogja szüntetni az Irán elleni szankciókat. 


Az EU külügyminiszterei megállapodtak, hogy nem fognak előfeltételeket állítani az iráni nukleáris megállapodás megújítása elé – írja a The Guardian.

Ezzel az Unió megkönnyíti, hogy Irán visszatérjen a megállapodáshoz. Ehhez viszont arra lesz szükség, hogy az új amerikai kormányzat  feloldja a szankciókat.

Az Egyesült Királyság szerint a megállapodást nem kell megváltoztatni és elmélyíteni amíg az USA és Irán nem tesz lépéseket a visszatérés irányába.

Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, Irán, Kína és Oroszország üdvözölték, hogy Joe Biden visszatérne a megállapodáshoz.

A német külügyminiszter Heiko Maas felszólította Iránt, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, amit az amerikai elnökváltás miatt kaphatnak.

„A következő hetekben és hónapokban ki kell derülnie, hogy meg lehet-e menteni a megállapodást. Nagy kérdés, hogy a tárgyalások valóban hosszú távú megoldást jelenthetnek-e Irán nukleáris programjával kapcsolatban vagy nem”

-mondta Heiko Maas.
Irán vezetői azt állítják hogy már órákkal azután, hogy az USA visszavonja a szankciókat, el fognak kezdeni azoknak a lépéseknek a visszafordításán, amikkel megszegték az alkuban foglaltakat.

Európai diplomaták szerint Amerikának és Iránnak még azelőtt vissza kell térnie a megállapodáshoz, mielőtt a júniusi iráni választásokon esetleg még a jelenleginél is nyugatellenesebb erők nyernének.

Az Egyesült Államokban egyre többen ellenzik, hogy Biden visszavonja a szankciókat, hacsak nem kötik szigorúbb feltételekhez a nukleáris megállapodást.

Irán azonban többször kijelentette, hogy nem hajlandó újratárgyalni az atomalkut.

Biden Irán-politikája nemcsak fenntarthatatlan, hanem veszélyes is lehet

A megválasztott elnök nem ígérheti meg idő előtt a szankciók feloldását, és le kell állítania az ország atomprogramját is.