Elbocsátották az izraeli katonát, aki nem nyitott tüzet támadójára

Elbocsátották az aktív szolgálatból az Izraeli Védelmi Erők goláni dandárjának katonáját, aki nem nyitott tüzet a rá Molotov-koktélt dobó terroristára – írja az Ujkelet.live.

A közösségi médiában keringő videofelvételen egy palesztin férfi Kadumim közelében, az ellenőrző pontnál kiszáll autójából, odamegy egy katonához és röviden szóval tartja, majd Molotov-koktélt dob rá.

שחר גליק on Twitter: „תיעוד ניסיון פיגוע בקדומים: פלסטיני פורק מרכבו ומשליך בקבוק תבערה על חייל צה״ל מטווח אפס@TsahiDaboush pic.twitter.com/SwkNKvsXDV / Twitter”

תיעוד ניסיון פיגוע בקדומים: פלסטיני פורק מרכבו ומשליך בקבוק תבערה על חייל צה״ל מטווח אפס@TsahiDaboush pic.twitter.com/SwkNKvsXDV

A terrorista ezt követően elmenekült a helyszínről, anélkül, hogy a katona közbelépett volna.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat hírszerzési, valamint az Izraeli Védelmi Erők operatív erőfeszítéseinek eredményeként még aznap éjszaka letartóztatták a terroristát, és átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra.

A hadsereg vizsgálata megállapította, hogy az érintett katona őrszolgálat közben észrevett egy gyanús járművet, amely oda- vissza furikázott. Egy ponton a jármű megállt, kiszállt belőle egy arab férfi és elindult a katona felé, aki válaszul előhúzta a fegyverét. Feltételezve, hogy a gyanúsított késes támadást szándékozik végrehajtani, a katona inkább küzdelemre törekedett a férfivel, a tűznyitás helyett, a Molotov-koktélos támadás lehetősége nem merült fel benne.

A katona parancsnoka, értékelve az esetet, megállapította, hogy helyesen járt el, amikor késes támadást feltétekezve küzdelemre törekedett, de kudarcot vallott, amikor nem válaszolt a Molotov-koktélos támadásra.

A Júdea és Szamária Hadosztály statisztikái szerint az elmúlt évben 590 esetben dobáltak kövekkel izraeli katonákat, 90 késeli kísérlet és 20 Molotov-koktélos támadás történt.

Az izraeli fiatalok harmada kihagyja a sorkatonai szolgálatot

A kimaradók száma fokozatosan nő, sokan mentális egészségügyi problémákra hivatkozva nem állnak katonának.

(Címlapképünk illusztráció).