Az izraeli fiatalok harmada kihagyja a sorkatonai szolgálatot

A kimaradók száma fokozatosan nő, sokan mentális egészségügyi problémákra hivatkozva nem állnak katonának.

Egyre több fiatal kap mentességet a kötelező sorkatonai szolgálat alól. 2018-ban a fiatalok 7,9 százaléka mentesült a szolgálat teljesítése alól, tavaly 9 százalékuk, idén pedig 11,9 százalékra nőtt ez az arány. Ez körülbelül kétezer fiatalt jelent – írja az Israel Hayom..

Mindez ráadásul kiegészül a potenciális újoncok további 16 százalékát kitevő jesiva tanulókkal is, akik szintén mentesülnek a katonai szolgálat alól, a háredik aránya a népességen belül pedig folyamatosan növekszik.

Amir Vadamni tábornok, a hadsereg személyzeti osztályának vezetője aggasztóbbnak nevezte, hogy a fiatalok közül sokan mentális problémák miatt maradnak távol a sorkatonai szolgálattól.

Vadamni elmondta, hogy ma már a társadalom is elfogadóbb mindazokkal szemben, akik kihagyják a katonai szolgálatot. Hozzátette: az izraeli hadsereg megítélése romlik. Ráadásul vannak, akik üzletet látnak a mentességet biztosító igazolások kiállításában, Vadamni szerint már 1500 sékelért (135 ezer forint) meg lehet szerezni ilyen papírokat.

Ofer Shelah, a Knesszet egyik képviselője horrorisztikusnak nevezte a kimaradók arányát. „Az izraeli hadsereg a szemünk láttára omlik össze. Hol van a kormány? Nem tesznek semmit” – mondta  felháborodva a politikus.

Katonadolog: múlt és jövő harca Izraelben

Fenntartható-e hosszú távon, hogy a jesivákban tanuló fiataloknak ne kelljen a hadseregben szolgálniuk? Halmos László írása.