Trump: Kína állhat a hackertámadások mögött

Donald Trump amerikai elnök külügyminiszterének ellentmondva közölte szombaton a Twitteren, hogy Kína állhat az amerikai kormányhivatalok és más fontos létesítmények elleni idei hackertámadások mögött, és ezek szerinte nem olyan súlyosak, mint amilyennek sokan leírják őket.

Nem sokkal korábban Mike Pompeo külügyminiszter első kormánytagként egy interjúban kijelentette: „meglehetősen egyértelmű”, hogy Oroszország áll a kiterjedt és minden korábbinál súlyosabb kibertámadás mögött. Bár hozzátette, hogy a kormány még nem ismer minden részletet, amelyek között titkos is lehet. Pénteken a belbiztonsági minisztériumhoz tartozó infrastrukturális és kiberbiztonsági ügynökség, a CISA adott ki erről komor hangvételű nyilatkozatot.

Az elnök most reagált először az ügyre, és nevetségesnek mutatta be, hogy a támadásért a Kreml volna hibáztatható.

„A hírhamisító média támadásai sokkal súlyosabbak ennél. Engem teljeskörűen tájékoztattak, és mindent az ellenőrzésünk alatt tartunk. A média fél felvetni azt az eshetőséget, hogy Kína volt az (mert lehetett), leginkább pénzügyi okokból!”

– írta Trump a Twitteren. „Én is felhozhatnám azt a vádat, hogy hackertámadás érte a szavazógépeket az elnökválasztáson, mert valójában én győztem nagy különbséggel, és ez igazából nagyobb szégyen az Egyesült Államoknak” – tette hozzá, utalva arra, hogy vitatja ellenfelének, Joe Bidennek a győzelmét.

Az AP hírügynökség úgy értesült: fehér házi tisztségviselők közleményt készültek kiadni szombaton napközben arról, hogy a támadássorozatnak Oroszország a „fő elkövetője”, de az utolsó pillanatban megállították őket ebben. Az AP szerint nem lehet tudni, hogy Pompeo is megkapta-e az ilyen értelmű legutóbbi utasítást, mielőtt nyilatkozott, de tisztségviselők most azon dolgoznak, hogy miképp tudják megmagyarázni az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat.

Trump elnöksége alatt soha nem volt hajlandó Oroszországot hibáztatni olyan ellenséges lépésekért, amelyekre pedig alapos bizonyítékok voltak, azt is elutasította, hogy Oroszország beavatkozott volna az ő javára a 2016-os amerikai elnökválasztásba. Ez utóbbira az ügyben folytatott amerikai vizsgálat nem talált bizonyítékot.

Az Egyesült Államok elleni hackertámadás a Microsoftot is érintette

„Legalább március” óta tart az a kiterjedt kibertámadás, amelynek révén hackereknek sikerült behatolniuk az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába.