Scarlett Johanssont cionistázza az egyiptomi média

Nem mindenki értékeli Scarlett Johansson kiállását az egyiptomi polgári jogok mellett, a válaszokba antiszemitizmus is vegyül – írja a JTA.

A zsidó származású filmsztár egyike volt azon művészeknek, akik felszólaltak egy kairói emberi jog szervezet négy munkatársának letartóztatása ellen.

Az aktivistákat egy széles körű akció részeként tartóztatták le, mely Abdel-Fattah el-Sissi elnök kritikusai ellen irányult.

„Mind hamis vádakkal néznek szembe, amelyek több év börtönt jelenthetnek számukra. Valójában egyetlen bűnük, hogy felléptek az egyiptomiak méltóságáért”

– mondta Johansson egy videóban, amit a szervezet YouTube oldalára töltöttek fel a hónap elején.

Azóta a négy letartóztatottat egy kivételével elengedték.

Míg néhány egyiptomi megköszönte Johansson kiállását, mások úgy vélték, azért kritizálja Egyiptom vezetését, mert zsidó.

A TeN TV munkatársa, Nashat al-Dihi úgy fogalmazott, hogy a színésznő „a cionista termékeket támogatja és jól ismert tény, hogy zsidó, és az izraeliek oldalán van”.

Johansson 2014-ben azért kapott kritikát, mert megjelent a SodaStream reklámjában. Utóbbi izraeli cég, mely gyárakkal rendelkezik Júda-Somronban – emlékeztet a JTA.

Mint lapunk is beszámolt róla, nemrég botrányt okozott Kairóban egy izraeli és egy egyiptomi sztár közös, Dubajban készült fényképe.

Mohamed Ramadan népszerű egyiptomi színész-énekes és Omer Adam izraeli popsztár egymást átkarolva készített fényképet az Egyesült Arab Emírségekben, de két nappal később emiatt súlyos retorziókkal sújtották az egyiptomi színészt, noha Izrael és Egyiptom 1979-ben békét kötött egymással.

Botrányt okozott Kairóban egy izraeli és egy egyiptomi sztár közös fényképe

Az egyiptomi színészszövetség felfüggesztette Ramadan tevékenységét az izraeli sztárral ápolt kapcsolata, illetve ennek nyilvánossá tétele miatt.