Teddy Kollek oldalán zsidókat mentő lengyel konzulra derült fény

Lengyelország új törökországi követe tárta fel, hogy Wojciech Rychlewicz embermentő munkát végzett a második világháború alatt – írja a Jewish Chronicle.

A történetre Jakub Kunoch követ derített fényt egy holokauszt-emlékirat alapján, melyet egy nő írt, aki részesült a korabeli lengyel konzul segítségében.

A konzul több ezer hamis iratot állított ki, melyek a semleges Törökországban veszteglő zsidókat katolikusként azonosították.

Az iratok sok zsidó számára lehetővé tették, hogy Brazíliába menjenek, miközben a Nagy-Britannia korlátozta a zsidó bevándorlást Palesztinába.

Ezt az akciót a cionista Zsidó Ügynökség is segítette, melynek helyi vezetői Chaim Barlas és Teddy (Tivadar) Kollek – magyarországi születésű cionista, később Jeruzsálem polgármestere – voltak.

Kumoch nagykövet kutatását egy amerikai zsidó aktivista, Bob Meth segítette. Meth édesanyjának emlékiratában szerepel, hogyan segített rajta és másokon az akkor konzul.

Meth anyja Edwarda Wang volt, egy akkor 17 éves lengyel zsidó menekült, akinek éppen lejárni készült a török vízuma. Wang úgy menekült meg, hogy Rychlewicz konzul katolikusságát bizonyító iratot adott neki.

Emlékiratában így írt megsegítőjéről: „Biztosan tudom, hogy nem pénzért tette (…). Úgy kell emlékezni rá, mint aki több száz zsidó életet mentett meg”.

Kumoch elmondta, hogy „a legtöbb ilyen irat olyan emberek számára készült, akik a nevük alapján lengyel zsidók. Sokan később kivándoroltak közülük Palesztinába”.

„Hála ezeknek az iratoknak és más akcióknak, a háború alatti emigráns lengyel kormány közel ötezer embert, főleg zsidókat menekített át a semleges Törökország területén”.

Kumoch a lap szerint egyelőre 431 zsidót embert azonosított, akiken Rychlewicz segített, és akik mind túlélték a háborút, de úgy véli, még többen is lehetnek.

Rychlewicz a lengyel hadsereg századosa volt, és 1937 és 1941 között vezette az isztambuli lengyel konzulátust. 1941-ben ő és felesége ismeretlen okokból Palesztinába költöztek, ahol Rychlewicz a helyi lengyel hadseregben szolgált, felesége pedig tanár lett Jeruzsálemben. 1946-ban költöztek Londonba, és a konzul 1964-ben hunyt el az Egyesült Királyságban.

Hogy került vissza ötszáz gyermek a zsidó néphez a holokauszt után?

1946-ban Jichák háLévi Herzog rabbi egy olyan kolostorba látogatott, ahol sok zsidó gyermeket mentettek meg az üldöztetés és a náci terror elől.