Márciusig négymillió embert olthatnak be Izraelben

Vasárnap indulhat a tömeges oltókampány Izraelben – írja a The Times of Israel. Az ország eközben egyre növekvő fertőzésszámmal küzd, kedden már közel 3 ezer új fertőzöttet azonosítottak, ami október közepe óta a legmagasabb adat. Az aktív fertőzöttek száma ezzel húszezer fölé emelkedett.

A kormány korábban ahhoz kötötte a korlátozások szigorítását, ha az átlagos fertőzésszám egy héten keresztül meghaladja a 2500-at. Benny Ganz védelmi miniszter arra kérte Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy sürgősen hívja össze az operatív törzset. „Ha szigorítani kell a korlátozásokat, akkor a vállalkozókat előre figyelmeztetni kell” – mondta Ganz.

Arje Deri belügyminiszter elmondta: ha a trend tovább folytatódik, a kormánynak szigorítania kell a korlátozásokon. „Sajnos efelé tartunk” – mondta a 12-es csatornának.

A szigorúbb korlátozások szerint bezáratnák a boltokat, a bevásárlóközpontokat és a piacokat, a súlyosan fertőzött területeken pedig az iskolákat is. A 12-es csatorna szerint a kereskedelem öt napon belül leállhat Izraelben, ha pedig továbbra sem csökken a napi fertőzésszám, akkor három héten belül teljes leállás jöhet.

Arról is beszámoltak, hogy Izrael visszaállíthatja a karantén-kötelezettséget – jelenleg csak a vörössel jelölt országokból való visszatéréskor kötelező a karantén.

Yuli Edelstein egészségügyi miniszter szerint a Dubajból hazatérő izraeli turisták gyakran megszegték a járványügyi korlátozásokat. A vádak szerint viszont a külügyminisztérium nem jelölte vörössel az Egyesült Arab Emírségeket, részben amiatt, hogy nemrég rendezték kapcsolataikat Izraellel az Ábrahám-megállapodások keretében. A külügyminisztérium tagadta a vádakat, az egészségügyi minisztérium pedig elmondta: rendszeresen ellenőrzik az országot, ezért tartják fenn a zöld jelzést.

Az izraeli kormány célja, hogy napi 60 ezer ember beoltásával január végére 2 millió embert oltsanak be – emlékeztet a The Times of Israel.

December végéig négymillió vakcina érkezhet meg Izraelbe, március végéig pedig további négymillió. A Moderna és az AstraZeneca vakcinájával viszont nem számolnak április végéig, kizárólag a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját használnák.

A tervek szerint először az egészségügyi dolgozókat oltják be, aztán az orvosi egyetemek hallgatóit, akik részt vesznek az egészségügyi ellátásban, valamint az idősotthonok lakóit és gondozóikat. Utánuk következnének a kockázati csoportba tartozók és a 60 év felettiek, később pedig a tanárok, szociális munkások, ügyfélszolgálatosok, börtönőrök és rabok, katonák, hadseregnél dolgozók is megkaphatnák a vakcinát.