Életfogytiglani börtönbüntetést kapott a párizsi vonat terroristája

A férfi lövöldözni kezdett az Amszterdamból Párizsba tartó járaton 2015 augusztusában, de két nyaraló amerikai katonai és egy egyetemista hatástalanította. 

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a párizsi esküdtszék az Amszterdamból Párizsba közlekedő Thalys expresszvonaton 2015 augusztusban amerikai katonák által meghiúsított merénylet elkövetőjét, Ayoub El Khazzanit.

A nyomozás kiderítette, hogy a támadást a 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat vezetője és egyik végrehajtója rendelte meg.

A per fővádlottja a 31 éves marokkói Ayoub El Khazzani volt, aki 2015. augusztus 21-én egy géppisztollyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezve lövöldözni kezdett az Amszterdam és Párizs között közlekedő expresszvonaton Belgium területén. A merényletben hárman megsebesültek, köztük az egyik amerikai katona.

A férfit két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette. Spencer Stone, Alek Skarlatos és Anthony Sadler sok ember életét megmentette, ugyanis a támadónál háromszáz ember megölésére elegendő lőszer volt.

Rajta kívül még három belga állampolgárságú embert állítottak bíróság elé, akiket azzal vádoltak, hogy

segítették a támadót a Törökországból a migrációs útvonalon Európába jutni.

Őket 7, 25, illetve 27 év börtönbüntetésre ítélték. Egyikük, Mohamed Bakkali a 2015-ös párizsi merényletek feltételezett logisztikai szervezője.

Az ítélethirdetést szenvtelenül végighallgató merénylő Franck Zientara bíró szerint „rendkívül véres” támadást akart végrehajtani, amelynek meghiúsítása a „különösen hihetetlen körülményeknek” (működésképtelen töltények) és az utasok „rendkívüli bátorságának” köszönhető.

Ayoub El Khazzani 2015 májusban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, ahonnan nyáron Európába indult Törökországon keresztül a támadás megrendelőjével, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaouddal. Ez utóbbi készítette elő Belgiumból a párizsi merényletsorozatot, majd annak végrehajtását személyesen irányította a francia fővárosban.

A nyomozás szerint a Thalyson végrehajtott támadás egy Szíriában eltervezett merényletsorozat része volt, amelynek kivitelezése Abdelhamid Abaaoud feladata volt.

Az elsőt 2015 áprilisban a Párizshoz Villejuif-ben egy templom ellen akarták végrehajtani, de az elkövető, az algériai Sid-Ahmed Ghlam véletlenül lábon lőtte magát a támadás előtt.

A férfit a közelmúltban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Párizsban. Ezt követte a szuperexpressz elleni merénylet, majd, a párizsi merényletsorozat és a 2016. március 22-i, 32 áldozatot követelő brüsszeli támadások.

Elítélték a 2015-ös párizsi merényletek további négy vádlottját

Ahhoz a 14 emberből álló csoporthoz tartoztak, akiket a 2015 januári terrortámadásokkal kapcsolatban bíróság elé állítottak.