Elítélték a 2015-ös párizsi merényletek további négy vádlottját

A párizsi bíróság bűnösnek találta azt a férfit, aki a Charlie Hebdo szatirikus magazin és a Hyper Cacher kóser szupermarket elleni 2015-ös dzsihadista terrortámadások elkövetésében segédkezett – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Ali Riza Polat, 35 éves török származású francia állampolgár mellett a támadások miatt szeptemberben bíróság elé állított három személyt szerdán terrorizmus részeként elkövetett kisebb bűncselekmény miatt ítéltek el. Polatot 30 évre küldték rács mögé – írta a Le Monde.

A négy férfi ahhoz a 14 emberből álló csoporthoz tartozik, akiket a 2015 januári terrortámadásokkal kapcsolatban bíróság elé állítottak, mint ismeretes, a tényleges elkövetőket a rendőrség lelőtte.

A Charlie Hebdo elleni támadást Said és Cherif Kouachi testvérek hajtották végre, megölve 12 embert. Társuk, Amedy Coulibaly két nappal később négy vásárlót gyilkolt meg a kóser szupermarketben és egy rendőrt az utcán, a támadás után sikerült a férfit agyonlőni.

Polat és társai – Nezar Pastor Alwatik, Amar Ramdani és Willy Prevost, 13-tól 20 évig terjedő büntetést kaptak, amiért az elkövetőket a támadások végrehajtásához szükséges fegyverekkel, felszereléssel vagy információval látták el.

További hat vádlottat bűnszervezethez való tartozás miatt ítéltek el, azonban rájuk nem vonatkozik a terrorizmus súlyosbító körülménye.