Baranyi Krisztina hanukai gyertyát gyújtott

A héten kiszivárogtatott hangfelvétel miatt botrányba keveredett kilencedik kerületi polgármester, Radvánszki Péter reform rabbi társaságában vett részt a hanukai gyertyagyújtáson.

Baranyi Krisztina a közösségi oldalán osztotta meg, hogy részt vett a Páva utcai zsinagógában egy hanukai gyertyagyújtáson. Legyen végre fény!”- írta a politikus. Az ünnepi eseményen részt vett Radvánszki Péter a Mazsihisz reform rabbija és Budai Miklós kántor.

A polgármester a héten azzal került a hírekben, hogy egy hangfelvételen a következőt mondta:

„Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk. Viszont a rohadt, szemét, zsidó befektető az nem építhet 1200 négyzetméteren többet. Ugye?”

Később Baranyi a Facebookon reagált a mondatra, ami elmondása szerint egy hosszú értekezlet végén hangzott el.

„Ekkor már nem maradt más érv az álláspontjuk mellett, mint amit én ebben a kérdésben valóban provokatívan felteszek: csak nem a befektető származása ellen van kifogásuk?”

– írta a politikus arra utalva, hogy azt feltételezte, hogy az önkormányzati képviselők egy része antiszemita okokból ellenzik, hogy az önkormányzat eladjon egy telket egy zsidó vállalkozónak.

A Tett és Védelem Alapítvány nyilatkozatot adott ki az ügyben, amiben minden közéleti és politikai szereplőt önmérsékletre szólítottak fel.

A sajnálatosnak és károsnak tartjuk, hogy az utóbbi időszakban egyre több politikai, gazdasági természetű vitában a zsidóságot használják aduászként, sokszor taszító sztereotípiák és negatív karaktervonások kíséretében. Problémásnak tartjuk, hogy egy felelős közéleti szereplő nyilvános vitában ilyen meggondolatlan képzettársítást enged meg magának, függetlenül a politikai hovatartozásától és motivációitól”

– írta a TEV.

Baranyi: nem nekem voltak antiszemita felhangjaim

„…rohadt, szemét zsidó…” – mondta egy, hétfőn nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere. Erről, és a kerületében állítandó Black Lives Matter (BLM) tematikájú szoborról kérdeztük.