Szudán megvonja a Hámász volt vezetőjének állampolgárságát

Khaled Mashaal állampolgárságának megvonásáról az észak-afrikai ország azután döntött, hogy az Egyesült Államok levette Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról, így az évtizedekkel ezelőtt három évet az országban töltő Mashaal nemkívánatossá vált – írja az Israel Hayom.

Az állampolgárság megvonása Mashaalon túl további majd háromezer terrorizmushoz köthető személyt is érint, mint ismeretes, Szudán kevesebb, mint két hónappal ezelőtt, az Egyesült Államok közvetítésével normalizálta kapcsolatait Izraellel.

A szudáni átmeneti kormány 2019 közepe óta irányítja az országot, miután Omar al-Bashir diktátort forradalommal távolították el hatalmából.

Az Izraellel kötött békéért cserébe az Egyesült Államok levette az országot a terrorizmust támogató államok listájáról véget vetve Szudán három évtizede tartó elszigeteltségnek és reményt hozva a jobb gazdasági körülmények megteremtésére.

Az Egyesült Államok 1993-ban vezette be a Szudán elleni szankciókat, miután azzal vádolta Omar al-Bashirt, hogy kapcsolatban áll „terrorszervezetekkel”, különösen az Al-Kaida hálózattal, amelynek vezetője, Oszama bin Laden az észak-afrikai országban keresett menedéket.

A 64 éves Mashaal 2017-ben távozott a Hamász vezetői posztjáról, és több mint három évtizede, egy esetleges izraeli merénylettől tartva száműzetésben él különböző arab országokban, így Jordániában és Szíriában.

2019 végén arról számoltak be, hogy Mashaal politikai visszatérést fontolgat, melyet a neki jelenleg menedéket nyújtó Katar valamint Törökország is támogat.

A Hamász nem adja fel „Palesztina” meghódítását

Megalakulásának 33. évfordulóján a gázai terrorszervezet megfogadta, hogy folytatja a harcot „az önálló Palesztináért a Jordán folyótól a Földközi-tengerig”.